top of page
  • Foto van schrijverArianne

NTI Praktijkopdracht 10: Een moodboard maken

Bijgewerkt op: 21 jan. 2021


Het kleuren- & materialenplan van mijn tweede poging

De laatste praktijkopdracht zit er op! Alleen nog twee praktijkdagen en dan mag ik mezelf interieurstylist noemen. Wie had dat een jaar geleden gedacht!


Twee soorten moodboards

Voorafgaand aan hoofdstuk 12 biedt de online leeromgeving een kort filmpje over de meerwaarde van een moodboard. Een tíkkeltje Amerikaans, maar als je dat even negeert, plus het hoge reclamegehalte voor Pottery Barns (oh, nu doe ik het ook), dan is het in essentie wel een aardig filmpje.

Daarna wordt er toegelicht dat er twee soorten moodboards zijn: specifiek en abstract. Bij een abstract moodboard gaat het om de sfeer die je wilt neerzetten en gebruik je inspiratiebeelden, bijvoorbeeld uit de natuur. In een specifiek moodboard presenteer je je daadwerkelijke plannen voor de ruimte. De opdrachtgever moet in één oogopslag kunnen zien hoe de ruimte zal worden.


Hoofdstuk 12 Het stylingplan

Vervolgens is het tijd voor het één-na-laatste hoofdstuk. Hierin worden in de eerste paragraaf de te volgen stappen voor het maken van een stylingplan in kaart gebracht. De tweede paragraaf behandelt de algemene basisfuncties van de ruimtes binnen een woning. (Slapen in de slaapkamer, koken in de keuken, je snapt het wel). Paragraaf drie gaat tot slot over het moodboard.


Een stylingplan in 5 stappen

  1. In kaart brengen randvoorwaarden opdrachtgever. Stel een Programma van Eisen op door samen met je opdrachtgever antwoord te geven op vragen als "Waar wordt de ruimte voor gebruikt?", "Welke voorkeuren zijn er voor materialen en kleuren?", "Welke specifieke wensen heeft de bewoner?" enzovoorts.

  2. In kaart brengen randvoorwaarden ruimte. Maak een plattegrond, foto's en filmpjes van de ruimte. Let op het type licht, de afwerking van oppervlakten en registreer de blijvende interieuronderdelen.

  3. In kaart brengen functies ruimte.

  4. Interieurstijl en kleuren bepalen.

  5. Stylingontwerp maken. Een totaalplan, waarin alle onderdelen terugkomen waarover ik reeds heb geschreven (kleurenplan, basisplattegrond, meubelplan, verlichtingsplan), plus het moodboard uit deze blog. Dit gebundeld en voorzien van toelichting is het eindproduct van een interieurstylist.

Als je het mij vraagt moet het leukste gedeelte dan nog komen, want het daadwerkelijk uitvoeren van de plannen, het shoppen van de spullen en het naar tevredenheid afstylen van de ruimtes geeft mij de meeste voldoening. Als ik straks aan het werk ga, zal ik die diensten dan ook zeker aanbieden.


Praktijkopdracht 10: Maak een moodboard voor de bibliotheekkamer

Oké, tijd om aan de knutsel te gaan. Lees voor de voorgaande opdrachten omtrent de bibliotheekkamer deze en deze blog.

Zoals ik in mijn vorige blog over het verlichtingsplan al aankondigde had ik voor de stijl Scandinavisch Design gekozen. Ik had er een heldere visie bij en was er van overtuigd dat Martin dit helemaal top zou gaan vinden. Hieronder vind je de opdracht die ik inleverde.


Interpretatieverschil

Mijn docente mailde me terug met een verwarrende boodschap. Ze zat in dubio, want ze vond mijn moodboard heel mooi, maar niet bij Martins woonsmaak passen. Bovendien zou een bibliotheekkamer met open haard niet per se licht en luchtig moeten zijn, maar eerder donker en knus. Ik had me niet goed genoeg in Martin verplaatst en liet me te veel leiden door mijn eigen voorkeur. Zou ik de uitdaging aan willen gaan om een Modern Klassiek moodboard te maken?

Deze had ik niet helemaal aan zien komen en ik was het er eigenlijk ook niet mee eens. Ik had me juist niet laten leiden door mijn eigen voorkeur en was oprecht van mening dat Martin dit mooi zou vinden. (Voor zover je een goede inschatting kunt maken op basis van een paar zinnen in een lesboek). En een bibliotheekkamer die donker en knus hoort te zijn... Is dat niet gewoon een interpretatieverschil? Ik mailde haar met deze vraag en argumenten, waarop ze instemmend reageerde. Inderdaad, een interpretatieverschil. Maar toch vroeg ze me een nieuw moodboard te maken met in gedachten houdend dat "...een bibliotheek kamer lekker donker en knus mag zijn. Een kamer om in te ontspannen na een lange dag."

Ik moet bekennen dat ik een beetje gefrustreerd was over het gebrek aan argumenten. Ik had de opdracht toch goed uitgevoerd? Maar ik zette me er overheen, want ik wilde hoger halen dan de 7 die ze me hiervoor wilde geven. Yup, streber present. Ik besloot echter wel om dit keer niet op de ouderwetse manier te werk te gaan, maar uit te zoeken hoe ik een mooi digitaal moodboard kon maken. Daar zou ik straks in de praktijk ook wat aan hebben.


Thee en Pages

Ik gooide een bericht online met daarin de vraag of mensen nog tips hadden voor programma's waarmee je mooie moodboards kunt maken. Ik hoorde veel Canva voorbij komen, maar daarop kon ik niet het soort specifieke moodboard creëren dat ik wilde. Een vriendin - collega op twee fronten tegenwoordig, want ook zangeres en stylist - tipte me Pages. Het stond toevallig al op de planning om bij haar langs te gaan voor advies, dus twee dagen later zat ik bij haar aan de thee. Ze liet me zien hoe zij te werk gaat en zo ontdekte ik de wondere wereld van Pages, een programma dat standaard op een MacBook zit. Ook toonde ze me de Direct Alpha tool (Magic Wand) in Voorvertoning, waarvan ik dacht dat die alleen in Photoshop zat. Mijn leven was ineens weer Hosanna.


Poging 2 Diezelfde avond (nacht) maakte ik mijn tweede versie af en stuurde ik deze naar mijn docent:


Feedback & Beoordeling

De volgende ochtend had ik meteen een mail terug en met ingehouden adem las ik het bericht.

"Wauwwww! Dit is m!!" Waren de eerste woorden. Halleluja. Een duidelijke en nette presentatie, vond ze, waarbij ze benoemde dat wanneer je met echte klanten werkt, je de echte stalen meeneemt. Ook vond ze de foto’s en stalen goed weergeven hoe het interieur er uit gaat zien. Prachtige, gedurfde kleuren. "Gaaf om het plafond ook mee te schilderen, dat geeft veel extra sfeer. De materialen en vormen maken een mooie mix en het is een uitgebalanceerd geheel geworden. Ik heb geen tips meer. Je bent er helemaal klaar voor!"

Ze beloonde met een 9. Uiteindelijk dus toch een bevredigende afsluiting van de praktijkopdrachten!


En wat nu?

Toen restte mij in het boek enkel nog Hoofdstuk 13 Het beroep interieurstylist, waarin de taken van een interieurstylist nog even voor je worden opgesomd en de zakelijke/bedrijfsmatige kant van het vak heel kort wordt belicht. Als je het mij vraagt heb je echter advies van andere stylisten nodig om een gedetailleerder beeld te krijgen van hoe je nou precies te werk gaat in de praktijk. Ik ben zelf dus in gesprek gegaan met die vriendin en spiek hier en daar wat op sites van anderen. Daarnaast heb ik zoals je wellicht al weet verschillende proefkonijnen, bij wie ik mijn skills en aanpak mag oefenen. Ik kan me ook voorstellen dat het fijn is om een stage of meeloopdag bij een interieurbedrijf voor jezelf te organiseren. Wellicht wordt dit onderdeel wat beter belicht tijdens de praktijkdagen, daar moet ik nog achter komen.

Die praktijkdagen zal ik in het nieuwe jaar gaan volgen, hopelijk fysiek, in Leiden. Wanneer precies weet ik nog niet, want ze moeten nog gepland worden.


Examen of certificaat

Ik vroeg mijn docent ook hoe het zat met de examenopdracht die in het boek staat: het maken van een totaalplan voor een zelf te kiezen ruimte. Zij vertelde dat deze helaas is komen te vervallen. Daarvoor in de plaats is het examen van het EHCB gekomen. Wanneer je dit examen succesvol afrondt ontvang je een MBO4-niveau diploma. Het kost wel €350,-. Je kunt er ook voor kiezen om dit examen niet te doen en na de praktijkdagen een certificaat aan te vragen bij NTI, à €35,-. Ik denk dat ik voor deze laatste optie ga, ik heb immers al een HBO-diploma op zak.

Mocht je wel geïnteresseerd zijn in het examen, dan wordt er in de online leeromgeving nog uitgebreid aandacht aan besteed. Ze leggen uit hoe het werkt, je vindt er tips, een voorbeeldexamen en een oefentoets voor het schriftelijke gedeelte. Ik heb me voorgenomen om eerst nog 's beide boeken door te lezen en dan deze oefentoets te maken. Daarna is het enkel nog afwachten wanneer ik de twee praktijkdagen kan gaan volgen. Ik kijk er alvast naar uit.


Einde in zicht

Voorlopig is dit dus even de laatste blog omtrent mijn opleiding. Over de praktijkdagen zal ik vermoedelijk ergens in februari nog twee blogs schrijven, afsluitend met een eindevaluatie. Ik zal echter niet stil zitten, maar lekker aan de slag gaan bij mijn proefkonijnen en hier verslag van doen. Graag tot de volgende dus! Liefs, Arianne


 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page