top of page
  • Foto van schrijverArianne

NTI Praktijkopdracht 5: Maak een kleurenplan

Bijgewerkt op: 18 sep. 2020


Moodboard bij opdracht 5

Yes! Het echte werk. De opgedane kennis van de voorgaande opdrachten mocht ik met het maken van een kleurenplan in praktijk gaan brengen. Wat een speurtocht naar de juiste kleurstalen al niet met een mens kan doen... Je leest het in deze blog.


De opdracht

In mijn vorige blog deelde ik in een notendop mijn verworven kennis over kleur en de kleurenanalyse die ik als vierde praktijkopdracht moest maken. Aansluitend hierop volgde opdracht 5:Vraagtekens

Er ontstonden een aantal vraagtekens bij mij, gezien dit een hypothetische opdracht is en je niet daadwerkelijk met een klant van vlees en bloed te maken hebt. En gezien de opdracht om een kleurenplan gaat, niet om een materialenplan. Ik mailde mijn docent daarom een paar vragen:

  • Mocht ik voor deze opdracht met verfkleurstalen en foto's van materialen werken, of moest ik ook echt op zoek naar een staaltje van een grijze plavuis en kersenhout?

  • En wat is gebruikelijk m.b.t. kleurstaaltjes, ga je iedere keer naar een bouwmarkt om de juiste stalen te scoren?

De antwoorden volgden weer spoedig: Ik mocht voor deze opdracht wel enkel met foto's en verfkleurstalen werken, maar ik kon het natuurlijk ook als een leuke uitdaging zien om de echte stalen te bemachtigen. Dit zou een vak apart zijn. En ja, voor de kleurstalen ga je inderdaad naar de bouwmarkt, waar je uiteraard een voorraadje kunt inslaan. Ook tipte ze de kleurkaarten van Farrow & Ball die je gratis kunt bestellen.


Euforie: Staaltjes bemachtigen

Bij het ontvangen van de antwoorden begon de streber in mij onrustig heen en weer te schuiven en besloot ik mijn gêne opzij te zetten. Ik moest het immers toch een keer gaan doen: de stoute schoenen aantrekken, een bouwmarkt binnenstappen en vragen naar restjes.

Leuk bedacht. Kersenhout was alleen nergens te vinden en ook een staaltje lichtgrijze plavuis bleek een onmogelijke opgave.

Nu ik echter toch bij de woonboulevard was, besloot ik om even bij Carpetright naar binnen te lopen. Ik moest voor mijn plan immers een vloerkleed uitkiezen. Je kunt je vast iets van mijn triomfantelijkheid voorstellen, toen de dame achter de balie wel even 'boven' voor me wilde kijken en vervolgens de trap af kwam met het perfecte pakket stalen. Werd niet meer verkocht, dus ik mocht het zo meenemen! Dankjewel Carpetright, dit trucje ga ik nog 's proberen.

Ik had nog stof voor de bank en de stoelen nodig, dus Montel leek me een goede kandidaat. Ik stapte recht op mijn doel af en vroeg aan de verkoopster of zij 'achter' wellicht nog wat oude stalen had liggen. "Nou, toevallig hebben we van de week een heleboel stalen vervangen, loop maar mee." Ze nam me mee naar het paradijs, waar bergen met oude stofstalen lagen. 'Oud' betekent af en toe natuurlijk ook 'uit', maar tussen de stapel die ze me meegaf zaten beslist een paar pareltjes. Ze vertelde me ondertussen dat ze zelf ook een interieurstylingbedrijf heeft gehad en dat zij gewend was online stalen te bestellen. Ze drukte me op het hart dus ook zeker even op internet te zoeken.

Familie Staal

Op mijn fietsje, bepakt met bergen stalen, reed ik weer naar huis, om gauw achter m'n laptop te kruipen. Typ het voor de grap zelf maar in op Google: "Gratis kleurstalen bestellen". Jackpot!

Hoe groot was dus de euforie toen ik bij MFlorshop drie zalige stalen pvc bestelde? Groot. Bij Veneta, waar ik een prachtig assortiment aan staaltjes voor de gordijnen aanvroeg? Groter. Toen ik daarna Mijnhoutenjaloezieen vond? Nog groter. Ze hadden zelfs kersenhout! En toen ik tot slot de website van Station7 ontdekte waar ik de prachtigste leren stalen ooit zag? Grooootst!!

Het voelde alsof ik de hoofdprijs gewonnen had. Wat een genot.

Kleuren & Materialenplan opdracht 5

Het kleurenplan

Natuurlijk was ik te ongeduldig om alle stalen netjes af te wachten; sommigen zouden pas na een week binnenkomen. Ik heb daarom de opdracht zo compleet mogelijk gemaakt, maar voor sommige onderdelen toch een surrogaatstaaltje gebruikt, zoals je op de foto kunt zien.


Hieronder kun je de opdracht weer downloaden en zelf op je gemak doorlezen.

Ik ben benieuwd hoe jij het zou hebben gedaan!

Praktijkopdracht 5 - Arianne Abbestee
.pd
Download PD • 7.17MBFeedback & Beoordeling

Toen ik de reactie van m'n docent terugkreeg kon ik de triomf nog even doorzetten. Ik had goed naar Annemieks wensen geluisterd, overal aan gedacht en het plan tot in de puntjes uitgewerkt, waardoor de ze meteen aan de slag zou kunnen. De lambrisering vond ze een goede vondst, omdat er op die manier verschillende functieplekken en intimiteit worden gecreëerd. Na nog een paar veren in m'n reet werd ik beloond met een 9,5! Holy! No pressure voor de volgende opdracht. Als tip om te overwegen gaf ze me mee: "Er ontstaat een stevig contrast bij de lange muur en de kersen eettafel en kast: het wit met het kersen. Is het wellicht mooi om hier een iets donkerdere tint dan de 9016 te gebruiken? Maar dan wel weer eentje die het licht goed rond stuurt?" Goed punt! Ik denk dat je zoiets ook het beste leert inschatten door ervaring op te doen. Bovendien kun je in het 'echt' natuurlijk bij de mensen langskomen en de ruimte ervaren. Ik heb inmiddels gemerkt, met mijn eerste proefkonijnen, dat de werkelijkheid een wereld van verschil kan zijn met de indruk die je krijgt van een plattegrond en foto's. Maar daarover meer in een andere blog, te verschijnen in de categorie 'Interieurstyling'. Voor nu was dit 'm! Hopelijk heb je er wat van opgestoken en ben je er volgende week weer bij.


X Arianne 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page