Het einde van het tweede boek is in zicht! Nog twee opdrachten en dan is het tijd voor de praktijkdagen en de examenopdracht. Maar ik zal niet op de zaken vooruit lopen, nu eerst het verlichtingsplan...
Hoofdstuk 11 Verlichting
Alvorens je aan hoofdstuk 11 kunt beginnen, leidt de online leeromgeving je langs een uitgebreid hoofdstuk over verlichting uit een onbekend lesboek. Misschien is dit een lesboek voor een andere opleiding? Het is in ieder geval heel gedetailleerd en ik snap nu eindelijk het verschil tussen Watt, Kelvin en Lumen en weet ook alles over armaturen, lampen, fittingen, lichtkwaliteit en ga zo maar door.
Verlichtingsplan in 8 stappen
Het boek zelf is veel summierder met de informatie, maar geeft wel een uitgebreider stappenplan voor het maken van een verlichtingsplan. Ik heb, na het maken van de opdracht en het ontvangen van de feedback, de 10 stappen die zij beschrijven samengevat tot de volgende 8:
Maak een meubelplattegrond van de te verlichten ruimte.
Inventariseer de benodigde hoeveelheid kunstlicht en onderzoek (met de klant) aan welk type waar behoefte is: functie-, basis-, accent- of sfeerverlichting.
Plan eerst de basisverlichting en geef deze in de plattegrond aan met een B.
Plan vervolgens de benodigde overige verlichting en markeer met een I wanneer deze indirect licht geeft of met een D wanneer deze direct licht geeft.
Zoek geschikte armaturen voor alle B's, D's en I's.
Teken van iedere armatuur de (geschatte) lichtvlek op de plattegrond.
Beoordeel de lichtspreiding, indien mogelijk in praktijk.
Pas aan waar nodig en voeg per armatuur een afbeelding en specificaties bij.
Mocht je ook met deze opleiding bezig zijn, of zelf aan de slag willen, dan denk ik dat je met dit stappenplan uit de voeten moet kunnen.
Fysiek versus digitaal
Voor deze opdracht heb ik alles braaf met potlood en papier uitgewerkt, maar als ik denk aan hoe ik straks aan mijn klanten een product wil aanleveren, dan schat ik in dat dit altijd digitaal zal zijn. Dat ziet er veel strakker en verzorgder uit en op die manier kun je ook gemakkelijker iets weghalen of weer toevoegen. Ik zal hiervoor wellicht nog wat handigheidjes moeten leren in Photoshop o.i.d. Mocht je hier een tip voor hebben, let me know!
Praktijkopdracht 9: Maak een verlichtingsplan
De opdracht luidde als volgt:
Er rezen bij mij een paar vragen, omdat deze opdracht net als opdracht 10 betrekking heeft op de gegevens uit opdracht 7, waarin allerlei specificaties werden gegeven voor de maten en stijlen van de meubels en armaturen. Zo had het vloerkleed bijvoorbeeld een tijgerprint.
Het leek me verstandig om bij mijn docent na te vragen of ik al die specificaties over boord mocht gooien en mijn eigen plan mocht trekken. Dit mocht inderdaad, zolang ik maar wel rekening hield met de smaak van Martin: "De bewoner van de ruimte is Martin Visser. Martin is een alleenstaande, vlotte man van veertig jaar die werkt als beleidsmedewerker bij een universiteit. Hij leest, sport en reist veel. Hij neemt regelmatig kunstobjecten mee uit de landen die hij heeft bezocht. Hij kleedt zich graag semi- nonchalant en kiest hierbij voor kwaliteitsmerken. Zijn lievelingskleuren zijn blauw en diverse naturelle tinten. Hij draagt een Jacob Jensenhorloge en rijdt in een Saab."
Top! Ik begon dus met het kiezen van een stijl: Scandinavisch Design. Ik vond dit passen bij de beschrijving, gezien zijn liefde voor lichte, naturelle tinten, blauw en de Scandinavische merken Saab en Jacob Jensen. Daarna zocht ik op internet naast de verschillende ornamenten ook alle meubels uit, om voor mezelf al een beeld te hebben van hoe de ruimte er uit ging zien.
Omdat er in de opdracht en in het stappenplan uit het boek niet werd gezegd dat er al foto's bij de plattegrond moesten, zag mijn verlichtingsplan er zo uit:
In de bijlage kwamen pas het beeld en de specificaties naar voren:
Feedback & Beoordeling
Mijn docente gaf me een 8, want vond dat ik een mooi lichtplan had gemaakt, goed uitgebalanceerd, passend bij Martin en met een mooie eyecatcher in de vorm van de hanglamp in de zithoek. Als tips gaf ze me mee:
Je zou de staande lamp ook naast de andere zetel (aan de andere kant van de bank) kunnen zetten. Deze stoel heeft nu twee lichtpunten, de andere nog geen.
De plafondlamp (6) is niet per se nodig. Er is al voldoende basislicht. Plus deze neemt aandacht weg van de mooie eyecatcher boven de salontafel.
Herhaal de foto’s van de armaturen rondom de plattegrond. Dan ziet Martin in één oogopslag wat waar komt.
Vooral met het laatste punt ben ik het grondig eens, want voor de klant is het natuurlijk fijn om het zo visueel mogelijk te hebben. Ik heb dit dus ook in het stappenplan verwerkt.
Einde in zicht
Whoop! Op naar de laatste praktijkopdracht, waarin ik het moodboard moet uitwerken voor deze zelfde ruimte. Scandinavisch Design dus. Ik ben benieuwd of jij dezelfde conclusies trekt uit de beschrijving van Martin, of dat je misschien wel op een wat eclectischere inrichting komt, door de informatie over zijn reislust en de verzameling kunstobjecten. Ik ga nu in ieder geval aan de slag in Scandinavische sferen. Bedankt weer voor het lezen en tot volgende week!
X Arianne
Comments