top of page
  • Foto van schrijverArianne

NTI Praktijkopdracht 8: Interieuranalyse


Foto's: Mindy Schroor, StudioKeeelly, Styled by Sabine en Fonq.nl

Nog één keer achter de laptop voor een werkstukje. Dit keer om verschillende interieurs te 'pellen', zoals m'n docent het mooi noemde. Al gauw liep ik echter tegen een probleem aan, waar ik je in deze blog graag meer over vertel.


PIT-symbolen & Vezeleigenschappen

Als voorbereiding op hoofdstuk 9 (Materialen en hun interieureffecten) kreeg ik via de online leeromgeving van het NTI een lesje over meubelstoffen, vezeleigenschappen en PIT-symbolen (Product Informatie Tapijt). Nuttige, maar wel droge info, waar ik niet verder over zal uitweiden. Ook aan hoofdstuk 9 zelf maak ik niet te veel woorden vuil. Alle soorten vloeren, wanden, plafonds en raambekleding worden behandeld, waarbij wordt ingegaan op alle mogelijke toepassingen, materialen en de effecten hiervan. In mijn uitwerking van de praktijkopdracht kun je hier meer over lezen.


Het kleurendebacle

Voordat ik je echter meeneem naar de opdracht, wil ik je vertellen over het probleem waar ik tegenaan liep. Ik vind het een fascinerend fenomeen, waarvan ik denk dat het belangrijk is voor iedereen om te beseffen: Digitale kleuren komen niet overeen met fysieke kleuren. Het is daarom onmogelijk om vanaf een foto te bepalen welke kleur er precies is gebruikt.

Ik kwam er achter toen ik mijn fysieke kleurenwaaier van Histor naast de kleuren op de Historwebsite legde en tot de conclusie kwam dat die helemaal niet matchten. Toen ik vervolgens besloot dan maar een foto te maken van mijn kleurenwaaier, kwam ook deze niet overeen met de werkelijkheid. Als voorbeeld:

Dit zijn alle vier foto's die ik maakte van mijn fysieke kleurenwaaier. Afhankelijk van het licht dat er op schijnt registreert mijn camera voor de kleur Tilde meer of minder blauw en voor de kleur Pluim meer of minder rood. De rechter varianten van Tilde en Pluim benaderen de realiteit vrij goed, terwijl de linker varianten totaal andere kleuren zijn. Ik mailde mijn docent om te vragen hoe ik het moest aanpakken en kreeg een verhelderend antwoord:


"Er is helaas een enorm groot verschil tussen de digitale wereld en de echte wereld. Zeker als het om kleur gaat. Je mag een kleur alleen maar benoemen met echte kleurstalen. De digitale kleuren verschillen per monitor en worden door het proces compleet anders. (...)

De kleuren op de sites van de fabrikanten zijn niet ’te vertrouwen’ en mag je ook niet gebruiken in een moodboard of in een advies. Je kunt ze gebruiken als richtlijn in een moodboard voor de sfeer maar dan zonder de naam/nummer erbij te vermelden. (...) De kleuren in je waaier benaderen de echte kleuren. (let wel weer op: de kleuren kunnen op locatie bij klanten weer totaal anders overkomen, door de omringende kleuren en het binnenvallende licht).

Foto’s maken van kleurstalen is ook zoiets lastigs. (...) De kleuren veranderen in het proces. (...) Voor mij mag je er een foto van maken, ik kan er doorheen kijken. (...) Voor klanten in een ontwerp zorg je altijd dat zij de echte stalen ontvangen."


Allright, dat is opgehelderd. Dan kunnen we nu door naar de opdracht.


Praktijkopdracht 8: Analyseer een aantal interieurs

Praktijkopdracht 8 - Arianne Abbestee
.pd
Download PD • 4.10MB

Feedback & Beoordeling

Yes, er kwam weer een fijne reactie: "Een heel goed en gedegen uitgevoerde pel-opdracht! Je hebt mooie foto’s gebruikt en deze tot in de details beschreven. (...) Goed dat je kleurstalen erbij hebt gezocht!"

Als tips gaf ze mee: "Blijf pellen! Je blijft er heel veel van leren als je foto’s en echte ruimtes waar je bent even analyseert. En bedenk dan steeds: wat is de oorzaak van het gevoel dat ik in deze ruimte krijg? Dan leer je vele materiaal-, vorm- en kleurenmixen te herkennen en te onthouden, om ze later in eigen ontwerpen te kunnen toepassen."

Alles bij elkaar werd er weer een mooie 9 toegevoegd aan m'n cijferlijst!


We zijn bij

Zo. We zijn bij. De volgende praktijkopdracht, het maken van een lichtplan, moet ik nog uitvoeren. Ik ga daar de komende tijd lekker mee aan de slag, dus zal aanstaande blogs niet over deze opleiding schrijven. Wel heb ik andere onderwerpen voor jullie in petto in de categorieën Woonvlijt en Interieurstyling, heel graag dan ook weer tot volgende week!


X Arianne


 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page