top of page
  • Foto van schrijverArianne

NTI Praktijkopdracht 4: Kleurenanalyse

Bijgewerkt op: 18 sep. 2020


Kleurencirkel van Johannes Itten

De vijfde blog alweer! Dit keer kijken we door een gekleurde bril - ach wat een leuk grapje - terug naar de eerste praktijkopdracht. Het effect van kleuren; er is van alles over te leren. Ik neem je weer mee op mijn ontdekkingstocht en deel vervolgens de vierde praktijkopdracht met je, waarin ik de kleuren van de huisstijl van Bagels & Beans onder de loep neem.


Hoofdstuk 6 is een uitgebreid hoofdstuk over zo'n beetje alles wat met kleur te maken heeft. Ik zal uiteraard niet alles behandelen, daarvoor kun je het beste gewoon deze fijne opleiding gaan volgen ;) Een paar kernpunten vind ik wel leuk om met je te delen, zodat je de komende praktijkopdrachten wat beter kunt volgen.


Kleurenleer

Als eerst behandelt het boek het fenomeen kleur op natuurkundige wijze: hoe ontstaat het en hoe nemen we het waar. Vervolgens wordt de kleurenleer van Johannes Itten besproken en zijn bijbehorende kleurencirkel en kleurcontrasten. Ik verwijs je graag door naar deze website, hier wordt dit helder en beknopt uitgelegd.


Factoren om rekening mee te houden

Er zijn allerlei factoren van invloed op de weergave en waarneming van kleur. Misschien een paar open deuren, maar toch even op een rijtje:

  • Vanzelfsprekend is de eerste factor licht. Zonder licht zien we immers geen kleur. Bij de keuze voor kleuren in je interieur heeft de kwaliteit van het daglicht dan ook een belangrijke rol. De hoeveelheid, maar ook de richting. Licht vanuit het noorden is bijvoorbeeld kouder dan licht vanuit het zuiden.

  • De lichtreflectiewaarde van de te kiezen kleuren is van essentieel belang voor het effect dat je wil bereiken. Als stelregel kun je aanhouden dat lichte kleuren reflecterend werken en donkere kleuren absorberend. Wil je een donkere ruimte lichter laten ogen, dan kies je dus voor lichte kleuren.

  • De ondergrond: kleur op een glad oppervlak is helderder dan op een ruw oppervlak.

  • Ook de afstand is van belang. Kleuren zijn van dichtbij intenser dan van veraf. In een grote ruimte zal een heldere of donkere kleur dus minder opdringerig zijn dan in een kleine ruimte.

Kleurenpsychologie

Wat ik zelf heel interessant vind, naast de bovenstaande, wat feitelijkere effecten, zijn de psychologische effecten van kleur. Welk gevoel en welke associaties roept een kleur op? Goethe onderzocht dit in zijn Zur Farbenlehre uit 1810 en legde hiermee de basis van de moderne kleurenpsychologie. Een leuk, toepasselijk artikel vond ik hier.

Er wordt onderscheid gemaakt in algemene kleureffecten afhankelijk en onafhankelijk van de kleurtoon. Onafhankelijk van de kleurtoon is het bijvoorbeeld zo dat gebroken kleurtonen een gereserveerder, vlakker karakter hebben dan zuivere kleurtonen. Ook handig om te onthouden: warme kleuren komen optisch op je af en koele kleuren wijken van je af. Voor de effecten afhankelijk van de kleurtoon, zijn er per kleur heel veel associaties, die ook per cultuur kunnen verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de symbolische waarde van wit: reinheid, deugd, onschuld, helderheid... In Azie staat wit echter voor rouw en in China verbinden ze de kleur aan het westen.


In het boek worden alle hoofdkleuren behandeld en wordt benoemd dat de bijbehorende effecten het sterkst gelden bij het gebruik van de zuivere kleur. In interieurs wordt echter zelden gebruik gemaakt van zuivere kleuren, maar juist van een menging of afgezwakte vorm. De effecten nemen dan ook af in sterkte.


Kleurenwaaier & kleurenplan

Hierna komen de verschillende kleurnotatiesystemen aan bod. Het meest gebruikte systeem is NCS, waarover je ook in de online leeromgeving van NTI een korte tutorial krijgt.

Vervolgens wordt je voor het eerst geadviseerd om iets aan te schaffen: een kleurenwaaier; must-have voor iedere interieurstylist. Deze zal bijvoorbeeld van pas komen wanneer je een bestaande kleur wil vaststellen, of bij het maken van kleurenplannen.

Ik word altijd blij als ik een goede reden heb om te mogen shoppen, dus ik ging direct op onderzoek uit en vroeg mijn docente welke waaier zij gebruikt. Op haar advies heb ik de kleurenwaaier van Histor besteld.

De laatste paragraaf gaat over het maken van een kleurenplan, wat ook de 5e praktijkopdracht is. Voor deze opdracht heb ik heel wat stappen ondernomen en euforische momenten gehad, ik deel die dan ook graag met je in de blog van volgende week.


Praktijkopdracht 4: Kleurenanalyse

Voor deze blog houd ik het dus bij onderstaande, vierde praktijkopdracht.

Tijd om mijn nieuw verworven kennis toe te passen in de kleurenanalyse van de huisstijl van Bagels & Beans. Veel leesplezier!

Praktijkopdracht 4 - Arianne Abbestee
.pd
Download PD • 722KB

Feedback & Beoordeling

Ik wachtte weer in spanning de reactie van mijn docent af, want ik vond het inderdaad een lastige opdracht en hoopte dat ik 'm goed had uitgevoerd. Gelukkig kwam al gauw het verlossende antwoord binnen via mijn mail. "Je hebt de kleuren van B&B heel goed onderzocht. Je kijkt naar de juiste stalen, naar Goethe en naar Itten. Super!" Cijfer: 9. Yes!

Tip: Kijk eens naar de kleuren van een concurrent van B&B. Welke kleuren gebruiken zij? Wat zijn de effecten en de verschillen tussen de twee en hoe komt dat?


Jouw mening

Ik merk dat het iedere keer een beetje zelf het wiel uitvinden is, wat betreft de opbouw en uitwerking van de opdrachten. Ik kan me voorstellen dat dit voor andere studenten ook geldt. Zij zijn voor mij dan ook een reden om de opdrachten online te delen. Ben jij toevallig een medestudent? Ik zou het super leuk vinden om je reactie te horen! Trouwens ook als je geen medestudent bent ;)


Bedankt weer voor je interesse en tot volgende week!


X Arianne 

Recente blogposts

Alles weergeven

3 תגובות


Lisa Lubach
Lisa Lubach
06 באפר׳ 2021

Hoi Arianne, ik herken me helemaal in het verhaal van het zelf uitvinden van het wiel. Ik vind het heel lastig om een beginnetje en stel soms het opsturen van mijn opdracht ook uit omdat ik echt geen idee heb of mijn opdracht volgens verwachting gemaakt is. Dus je bent zeker niet de enige! ik ben heel bij met je opdracht als voorbeeld. Ik moet het doen over Dille en Kamille. En naast zwart en wit geen idee welke kleuren nog meer eruit springen :(.


Groetjes Lisa

לייק
Arianne
Arianne
06 באפר׳ 2021
בתשובה לפוסט של

PS. Ik zie op hun website ook wat groentinten voorbij komen. 😊

לייק
bottom of page