top of page
  • Foto van schrijverArianne

NTI Praktijkopdracht 6: Basisplattegrond

Bijgewerkt op: 18 sep. 2020


Een glimpje van mijn slaapkamer

We zijn aangekomen bij hoofdstuk 7, waarin ik aan de slag mag met het maken van een basisplattegrond en waarin ik een zalige ontdekking doe...


Basisplattegrond

Voorafgaand aan hoofdstuk 7 biedt NTI via de online leeromgeving een tutorial plattegrond tekenen aan. Hiervoor noemen ze een aantal basisbenodigdheden:

  • Millimeter papier

  • Calqueerpapier

  • (Vul)Potlood (HB) en gum

  • Schaalliniaal en geodriehoek

  • Zwarte fineliner, watervast

  • Stiften, markers


Van een schaalliniaal had ik nog nooit gehoord, maar hij is inderdaad top om te hebben! Ik kan je Office1 aanraden, als je nog op zoek bent. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het calqueerpapier niet in huis heb gehaald, maar ik kan me voorstellen dat het handig werkt voor het overtrekken van je basisplattegrond.


3D tekenprogramma's

Aan het einde van de tutorial ging mijn hart ineens sneller kloppen. Ik dacht al een tijdje: Hoe fijn is het om zo'n mooi 3D voorbeeld aan je klanten te kunnen laten zien? Maar daar zal je wel een aparte cursus en een duur programma voor moeten aanschaffen... Niets is echter minder waarrr: NTI wees mij op het heugelijke feit dat er online veel gratis tekenprogramma's zijn. Hiermee kun je strakke plattegronden tekenen en die vervolgens ook omzetten in 3D! Halleluja! NTI noemt:

Mijn eerste uitspatting met Floorplanner

Na op de verschillende sites wat te hebben uitgeprobeerd, concludeerde ik dat ik Floorplanner het prettigst vond. Ik ben vervolgens een hele middag los gegaan op het in elkaar draaien van de 3D plattegrond van mijn eerste proefkonijnen. (Hierover in een andere blog meer). Ik was helemaal in m'n nopjes toen ik uiteindelijk virtueel door hun nieuw ingerichte woonkamer liep en vond mezelf ineens heel professioneel, haha.


SketchUp

Ondanks de euforie die ik beleefde dankzij Floorplanner, wil ik toch even een sidenote geven. Ik las onlangs namelijk een paar vacatures, waarin er specifiek naar skills met SketchUp werd gevraagd. Ik heb toen geïnformeerd of dit in de interieurwereld dé tool is en niet Floorplanner. Zij bevestigde dat ze me SketchUp zou aanraden.

Ik heb zojuist nog 's gegoogeld en een perfect artikel gevonden, dat de twee programma's vergelijkt. Hun conclusie: Het zijn beide uitstekende programma's. Floorplanner is gebruiksvriendelijker, maar heeft minder opties. SketchUp is vrij ingewikkeld, maar daar is de sky the limit. Hun advies: als beginnende stylist of ontwerper kun je het best starten met Floorplanner. SketchUp kun je altijd nog aanleren wanneer je wat meer ervaring hebt opgedaan. Dank u, zo zal ik het doen.


Praktijkopdracht 6: Maak een basisplattegrond

Na de tutorial nam ik hoofdstuk 7 door in het boek. Een heel kort hoofdstukje, waarin iets uitgebreider wordt uitgelegd hoe je het maken van een plattegrond aanpakt. Hoe meet je op en welke schaal gebruik je voor welke ruimte. Er wordt echter niet benoemd dat je van de muren een dubbele wand moet maken, terwijl ik me -gelukkig nog net op tijd- herinnerde dat de tutorial dat wel zegt. Ik vroeg daarom even naar opheldering bij mijn docente. Ze gaf me een logische verklaring:


"De dubbele lijnen rondom een plattegrond zorgen ervoor dat de aandacht direct naar het interieur gaat en dat je ramen en deuren meteen ziet zitten. Soms weet je de afmetingen van de muren, dan kun je die op schaal er prima naast zetten. Weet je deze niet, dan zet je er een lijn langs die voor jouw gevoel goed past bij de tekening. De buitenmuren zijn daarbij dikker dan de binnenmuren. Deze dubbele muren kleur je dan in met donker grijs of zwart. Je zult zien dat dat een heleboel duidelijkheid brengt in de tekening."

En ze heeft gelijk. Zie hieronder het verschil:De rechter afbeelding is de plattegrond die ik uiteindelijk opstuurde voor de volgende opdracht:

Het is de plattegrond van mijn slaapkamer. Weten jullie dat ook weer ;)


Feedback & Beoordeling

M'n docente vond dat ik een nette, strakke plattegrond had getekend. Duidelijk te lezen en goed op schaal. Als tips gaf ze me mee:

  • Laat alle cijfers dezelfde kant op kijken.

  • Plaats rechtsonder de tekening een informatiekader, waarin je alle info verzamelt. Denk aan: naam van de ruimte/klant, versie van het ontwerp, datum, schaal, etc.

Alles bij elkaar was mijn opdracht goed voor een 8,5. Merci! Volgende week neem ik je mee op mijn tocht naar het maken van een meubelplan. Ik kan je alvast verklappen: dat ging iets minder van een leien dakje. Hopelijk tot dan! X Arianne 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page