top of page
Foto van schrijverArianne

5 MANIEREN OM SFEER TE CREËREN IN HUIS

Bijgewerkt op: 9 mei


Interieuradvies Vijfhuizen
Make-over in Vijfhuizen - Gezellig en fris

"Hoe creëer ik sfeer in huis?" Ik ga er even vanuit dat als je dat op Google intikt, je niet bedoelt: "Hoe creëer ik een grafsfeer". Als je een Gothic vibe in je woning zoekt - prima - dan had je dat er vast wel bij getypt ;). Ook thema's zoals Kerst en Halloween liggen voor de hand.

Het wordt natuurlijk pas interessant als we het gaan hebben over wat minder grijpbare termen, zoals 'gezellig' of 'sereen'. Want dat is waar we vaak naar op zoek zijn: een bepaalde energie en uitstraling die zorgt dat we ons thuis voelen.


INTERIEURSTIJLEN

Interieurstijlen zijn meestal een vertaling van een sfeerbehoefte. Houd je van Scandinavisch, dan komt dat waarschijnlijk omdat je van licht en fris houdt en je daar een fijn thuis gevoel bij krijgt. Of wellicht is jouw associatie met Scandinavië helemaal top. Het kan dan helpen om je inrichting tot stand te laten komen op basis van die interieurstijl. Koop allerlei Scandinavische meubels en je komt een heel eind in de richting. Maar het wil niet zeggen dat je de plank dan gegarandeerd raak slaat. Er zijn namelijk veel nuances waarmee de sfeer kan staan of vallen.


VALKUILEN
Valkuil bij interieurstyling
Showroomset; Please, doe het niet.

Ga je bijvoorbeeld helemaal los in die ene winkel waar ze zo veel mooie Scandinavische spullen hebben, dan loop je het risico dat je straks woont in een showroom zonder enige persoonlijkheid.

Probeer je "gezelligheid" te vangen door de boel vol te zetten met snuisterijen en door veel verschillende kleuren te gebruiken - zonder goed te kijken naar het geheel en de effecten van je keuzes - dan kan het rommelig en onrustig gaan aanvoelen.

Het tegenovergestelde kan gebeuren, als je het minimalistisch wilt aanpakken: je zet te weinig neer, zonder balans en samenhang, waardoor het kil en kaal overkomt. Zit je alsnog niet rustig.


Hoe moet het dan wel?! In de basis komt het neer op 5 elementen die, welke sfeer je ook zoekt, van grote invloed zijn. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje.


1. Een goed lichtplan
Interieuradvies Haarlem
Indirecte, warme, zachte sfeerlampen.

Voor sommigen is de tl-balk mogelijk het optimum van gezelligheid, maar ik denk dat de meeste mensen deze toch liever niet in hun huiskamer hangen. In ieder geval niet één die op standje stadionverlichting staat. Dat brengt ons meteen bij het eerste belangrijke punt met betrekking tot licht: de lichtsterkte en -temperatuur. Je kunt prachtige armaturen uitzoeken, maar als de lamp die je erin draait veel te fel of juist zwak is, of als de kleur te koud of juist te warm is, kan deze zijn doel niet goed dienen.


TWEE VUISTREGELS VOOR LICHTSTERTKE EN -TEMPERATUUR

  • Ben je op zoek naar gezelligheid en knusheid, dan is warm en zacht licht bevordelijk voor de sfeer.

  • Wil je actief werken of sta je bijvoorbeeld in de keuken je eten te bereiden, dan mag het wat feller en kouder zijn, zodat je goed kunt zien wat je aan het doen bent.


In dit artikel over lichtspecificaties wordt dit (en nog veel meer) uitgelegd en vind je ook twee handige filmpjes.


Tip: Ik geef mijn klanten eigenlijk altijd het advies om een systeem zoals Philips Hue te overwegen. Eenmalig een investering, maar daarna nooit meer hersens breken over hoeveel Watt, Kelvin of Lumen je nodig hebt.


Interieuradvies Bennebroek
Lichtplan dat ik maakte voor een klant

Het tweede belangrijke punt is de lichtspreiding. Dit kun je het beste benaderen vanuit een meubelplattegrond. De verdeling van je lampen door de ruimte moet ten eerste natuurlijk functioneel zijn. Bekijk de functies in de ruimte en bedenk hoeveel en wat voor licht je daarbij nodig hebt. Stop niet nadat je een plafondlamp boven de eettafel en de zithoek hebt getekend. Gezelligheid ontstaat pas als je sfeerverlichting toevoegt in donkere hoekjes, zodat je 's avonds niet in een zwart gat kijkt wanneer je de basislampen uitzet. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je een professioneel verlichtingsplan kunt maken.


2. Een passend kleurenpalet

Een kleurenpalet is heel bepalend voor de sfeer. Of je er nou over nagedacht hebt of niet; je hebt een kleurenpalet in je woning. (Het is overigens meestal wel te zíén of je erover hebt nagedacht of niet.) Als er samenhang is tussen de kleuren die worden gebruikt, zorgt dit voor een bepaald gevoel van rust. Ook wanneer je allerlei "drukke" kleuren gebruikt. Wanneer ze bij elkaar passen voel je dat het klopt en dat vinden onze hersenen fijn.

Jouw persoonlijke voorkeur bepaalt uiteraard of jij voor een bonte verzameling gaat of juist voor rustig en neutraal, voor een overheersende hoofdkleur of gewoon - nog best moeilijk - álles wit.



Veel mensen vinden het spannend; een kleur op de muur kiezen. Het is ook best lastig om je zonder voorbeeld van het eindresultaat voor te stellen hoe het zal uitpakken. Een nieuw likje verf hoeft echter geen grote ingreep te zijn en over behang kun je ook weer heen behangen. Zeker als het maar om een enkele muur gaat is dat zo gepiept. Maar uiteraard maak je liever in één keer de goede keuze.


FACTOREN OM IN ACHT TE NEMEN VOOR EEN ONDERBOUWDE KLEURKEUZE

  • Voor het maken van mooie kleurencombinaties is het bijvoorbeeld goed om op de hoogte te zijn van de kleurencirkel van Johannes Itten.

  • Licht, reflectie, ondergrond en afstand zijn vervolgens van invloed op de waarneming van kleuren.

  • En kleurenpsychologie is tot slot interessant om te begrijpen, wanneer je het effect van kleur op iemands gemoed wilt gebruiken om tot een bepaalde sfeer te komen.


Ik kan je deze blog aanraden, die ik schreef naar aanleiding van mijn opleiding tot interieurstylist, waarin ik de verschillende facetten belicht en waarin ik handige linkjes heb verwerkt.

Ook deze blog over het maken van een kleuren- en materialenplan zou je interessant kunnen vinden.



3. De juiste mix van materialen
Interieurstyling Haarlem
Warm wandkleed + bankje vs. koude vloer + kast.

Naast kleur moet je ook nadenken over materiaal, waarbij je let op de textuur: zacht, hard, koud, warm, glad, oneffen en ruw. Hierboven heb je een aantal voorbeelden van kleuren- & materialenplannen kunnen zien. De gouden regel is dat je een combinatie maakt van tegengestelde texturen om een kil of juist bedompt effect te voorkomen.

Voorbeeld: Ga je voor hoogglans kasten, een glad leren bank, een tegelvloer en aluminium jaloezieën, dan heb je alleen maar gladde, harde en/of koude materialen gebruikt. Voeg je hier een lekker hoogpolig tapijt aan toe en vervang je de jaloezieën voor gordijnen of de tegels voor parket, dan wordt het al weer wat beter in balans gebracht met warme, zachte en ruwere stoffen.


Naast dat je het kunt zien als de balans zoek is, kun je het ook horen door naar de akoestiek van de ruimte te luisteren. Als het te veel galmt/hol klinkt, dan heeft de ruimte nog wat zachte, warme en/of ruwe materialen nodig. Klinkt het erg bedompt/dof, dan kan er misschien een kleedje weg.


4. Persoonlijke spullen en/of kunst & planten

Om echt jouw identiteit mee te geven aan een ruimte, heb je persoonlijke itmes nodig. Als de spullen bij jou horen, gaat de ruimte ook als van jou voelen; het thuisgevoel. Uiteraard kun je hier en daar "gewoon" posters van Desenio ophangen en trendspullen neerzetten. Wanneer je het goed mixt en matcht met unieke items en eigen foto's, komt alles mooi samen.



Met planten, is mijn ervaring, geef je ook in een handomdraai meer sfeer aan een ruimte. Ze geven een kleuraccent en bovendien zuurstof en levendigheid. Sommige planten werken zelfs luchtzuiverend.


De hoeveelheid en het formaat van de planten is van invloed op de sfeer.

  • Weinig planten, maar wel met een XXL eyecatcher, geeft bijvoorbeeld een luxe en ruimtelijk gevoel.

  • Ga je voor een aantal medium en small planten, dan zal het wat aangekleder voelen.

  • Mix en match alle formaten en het wordt knusser, maar het zal ook wel op gaan vallen dat je van planten houdt.


Uiteraard kun je er ook een botanische tuin van maken, het is maar net waar jij je goed bij voelt. Ikzelf hang een beetje tussen "knus" en "botanische tuin" in. Planten zijn het enige waarmee ik thuis kan komen en gegarandeerd punten scoor bij de man. Van hem mogen we van ons huis een oerwoud maken.



5. Een uitgebalanceerde indeling

Tot slot de indeling van een ruimte. En dan heb ik het niet alleen over waar zet je de bank en waar de eettafel. Ook de plekken waar je decoratie en planten zet en waar je iets aan de muur hangt zijn van invloed op de sfeer.


Interieuradvies Haarlem
Hier wordt het midden van de ruimte goed benut.

Een goede tool om te beoordelen of de verdeling klopt, is om de ruimte te zien als een weegschaal. Staat en hangt er te veel aan een muur en is de andere muur bijna leeg, dan heb je een "zware" en een "lichte" kant en voelt de ruimte dus uit balans. Dit geldt ook voor de hoogte. Als alles op de grond staat en er niks de lucht in gaat of aan de muur of het plafond hangt, geeft dit ook geen prettig evenwicht. Je hoeft niet alles feitelijk in kilo's om te zetten, doe het op gevoel. Een gekleurd plafond bijvoorbeeld kan gevoelsmatig ook een bepaald gewicht geven.


Probeer eens in het midden van de ruimte te gaan staan en te voelen of het gewicht goed verspreid is. Als je de ruimte zou verdelen in vier kwadranten is het fijn als die allemaal een zwaartepunt hebben.


Let op! Probeer niet alles symmetrisch te maken. Dat oogt gauw stijf en fantasieloos. En zet ook niet alles tegen de wanden. Plaats dingen vrij in de ruimte, uiteraard rekening houdend met looproutes en beweegruimte.


Wil je nog wat meer tips en tricks over hoe je je interieur helemaal naar wens krijgt? Wellicht heb je wat aan mijn blog over de 10 interieur geboden.


ONDERSCHEID TUSSEN THUIS EN BUITENSHUIS

Ik heb het in deze blog gehad over sfeer in huis. Thuis kun je namelijk helemaal je eigen gang gaan en zit je niet aan restricties vast, die per situatie buitenshuis weer kunnen verschillen. Zo zijn de voorwaarden voor een restaurant anders dan bij een bibliotheek, een blijf-van-mijn-lijfhuis of een notariskantoor. Heb je daar advies bij nodig of heb je na het lezen van deze blog toch behoefde aan een persoonlijk advies op maat? Ik help je graag! >> Contact


Dat was 'm weer. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met mijn tips. Veel succes en plezier met het creëren van jouw ideale sfeer in huis!


Liefs, Arianne

Recente blogposts

Alles weergeven

2 則留言


tessafillie
1月12日

Super fijne blog, ik heb weer van alles geleerd!

按讚
Arianne
Arianne
1月12日
回覆

Yeah, thanks! Fijn om te horen! 💫

按讚
bottom of page