top of page
  • Foto van schrijverArianne

EEN TOTAALPLAN MAKEN - DEEL 3 | Het kleuren- & materialenplan

Bijgewerkt op: 26 mei 2021

Yes, tijd om kleur en textuur aan je ideeën toe te voegen! Veelal zul je op gevoel een heel eind komen, maar om je keuzes beter te kunnen onderbouwen, is het fijn om iets van kleur af te weten. In deze blog vertel ik je daar in een notendop wat meer over en verwijs ik door naar handige websites. Vandaag ga ik het concreet over het kleuren- & materialenplan hebben en geef ik je tips over hoe je dit kunt aanpakken. Veel plezier en succes weer!


Flatlay van kleuren en materialen

WAT IS EEN KLEUREN- & MATERIALENPLAN
Een voorbeeld dat ik tijdens mijn opleiding maakte

In een kleuren- & materialenplan presenteer je de kleuren en materialen die je hebt gekozen voor een interieuradvies. Van vloeren en wanden tot meubels en accessoires. Voor de grote oppervlakten kies je een concrete kleur of stof, voor de accessoires geef je een uitgangspunt. Bijvoorbeeld "zwart metalen accenten" of "roze als accentkleur". Je presenteert je plan aan de hand van een meubelplattegrond omringd door kleurstalen. Met lijntjes en/of nummers geef je aan wat waar komt. Op deze manier kan de klant zelf aan de slag met jouw advies.


In een bijlage kun je een uitgebreide toelichting en onderbouwing per kleur en materiaal schrijven. Tevens kun je een flatlay foto van alle kleuren en materialen toevoegen, zodat je in één oogopslag het palet ziet. De digitale uitwerking dient als naslagwerk, maar is niet toereikend als eindproduct. Omdat digitale kleuren niet overeenkomen met de werkelijkheid is het namelijk van belang dat je dit onderdeel ook fysiek aan je klant presenteert. Gebruik hiervoor altijd de originele stalen, zodat je klant de echte kleuren en texturen kan zien en voelen. Is er geen mogelijkheid om fysiek bij de klant langs te komen, stuur de stalen dan per post toe.


Flatlay met toelichting, dienend als naslagwerk

STAP 5. EEN KLEUREN- & MATERIALENPLAN MAKEN

Oké, weer even concreet, waar te beginnen?

  • Kies een uitgangspunt/inspiratiebron. Bestudeer je moodboard(s) nog eens en kijk of hier een item of afbeelding opstaat waardoor je je kun laten inspireren. Bijvoorbeeld een schilderij met een mooi kleurenpalet of een afbeelding van een ruimte of outfit waar je creativiteit van gaat stromen.

Kleurenpalet geïnspireerd op een afbeelding
  • Creëer een kleurenpalet. Filter de kleuren uit het onderwerp van punt 1 en orden ze in een collage. Speel met de grootte van de vlakken om te ontdekken welke kleur je dominant wilt laten zijn. Lees ter aanvulling dit artikeltje over de 60-30-10 regel.

  • Bedenk welke materialen je nodig hebt. Neem je meubelindeling erbij en bedenk hoe je deze ongeveer wilt inkleuren. Hierbij houd je het moodboard in gedachten en kies je materialen die passen bij de sfeer en stijl die je wilt neerzetten. Wat komt er op de vloer, gaat er nog ergens behang op de muur of heb je een spannend DIY-idee waar specifieke materialen aan te pas komen?

  • Verzamel stalen. Nu kun je gaan rondneuzen op internet of in (woon)winkels en stalen van de juiste materialen en kleuren verzamelen. Veel winkels bieden online een gratis stalenservice aan. Ikzelf heb een basisverzameling met verfkleurenwaaiers en verschillende stalen voor gordijnen, tegels, meubelstoffen, behang, vloeren, vloerkleden en tafelbladen. Heb ik een nieuwe klant, dan vul ik mijn verzameling waar nodig aan met nieuwe stalen. Ook uit mijn eigen interieur kan ik soms items benutten. Bijvoorbeeld een gouden kandelaar, wanneer ik gouden accenten adviseer.

  • Creëer de juiste balans. Puzzeltijd! Als je alle stalen binnen hebt, kun je gaan combineren en selecteren. Welke vind je het mooist? Welke kleuren werken het beste samen? Zijn er niet te veel verschillende patronen? Welke texturen zorgen voor het beste evenwicht, zodat er geen kil of juist bedompt effect ontstaat?

  • Maak een flatlay foto. Stal de uitverkoren stalen, eventueel aangevuld met een paar accessoires, op een mooie manier uit en maak er een flatlay foto van. Probeer hierbij de daadwerkelijke verhoudingen te benaderen, zodat het totaalplaatje een goed beeld geeft van hoe de ruimte zal gaan ogen en voelen. Let er ook op dat de kleuren van je foto zo goed mogelijk overeenkomen met de realiteit.

  • Werk uit rondom de meubelplattegrond. Mijn voorkeur gaat er naar uit om deze uitwerking digitaal te maken. Hierbij staat de meubelplattegrond, waarbij ik de muren nummer, centraal en plaats ik afbeeldingen van alle kleuren en materialen eromheen. Bij iedere staal vermeld ik de gegevens en geef ik met een lijntje of nummer aan wat waar komt. Wanneer ik de fysieke presentatie bij de klant geef neem ik de echte kleurstalen mee.

  • Schrijf een toelichting. Tijdens de presentatie licht je je keuzes toe. Zet deze onderbouwing ook op papier, zodat de klant dit later nog eens terug kan lezen.


Voorbeeld van een digitaal kleuren- en materialenplan

DE VOLGENDE STAPPEN

Zo! De belangrijkste elementen van het totaalplan zijn uitgewerkt. Met het moodboard, de meubelindeling en het kleuren- & materialenplan heb je een duidelijke basis met handvatten gecreëerd. Nu resten nog het verlichtingsplan, de shopadviezen en de samenvatting. Over het verlichtingsplan vertel ik je meer in de 4e blog van deze reeks. Tot dan? X Arianne



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page