Hoppa! Het moodboard, de meubelindeling en het kleuren- & materialenplan zijn in de pocket. We kunnen door naar het verlichtingsplan, waarin je al dat moois goed gaat uitlichten. Onderschat de waarde hiervan niet! Licht is niet alleen functioneel, maar ook heel bepalend voor de sfeer in een ruimte en daarmee of je ergens op je gemak bent of niet. Ik ga in deze blog verder niet in op de effecten van licht en alle begrippen, maar zal je wel doorverwijzen naar een aantal links. Voor nu wil ik je vooral meenemen in het creatieve gedeelte. Wederom veel plezier en succes!
WAT IS EEN VERLICHTINGSPLAN
In een verlichtingsplan geef je aan waar in je ontwerp de armaturen komen en om wat voor verlichting het gaat. De meubelplattegrond dient als basis, waarin de lichtpunten met de bijbehorende lichtvlekken worden getekend. Om de plattegrond heen staan voorbeelden en specificaties van mogelijke armaturen, net zoals bij het kleuren- en materialenplan.
Het is hierbij de kunst om te zorgen dat er een functionele doch sfeervolle verdeling van licht ontstaat.
STAP 6. EEN VERLICHTINGSPLAN MAKEN
Stap 6 in het totaalplan is het maken van het verlichtingsplan. Ook hier gaat het weer om een persoonlijk, op maat gemaakt ontwerp, in lijn met het totaalplan. Ga dus niet klakkeloos uit van standaard regels, want iedere klant is anders. Waar bijvoorbeeld de één zijn schilderijen graag ziet uitgelicht, zal de ander daar niks om geven. En waar de één helder licht in de hal wil, om nog een laatste kritische blik in de spiegel te werpen, wil de ander juist een warm, knus, welkom gevoel in zijn entree. Houd dus je klant in gedachten bij iedere keuze die je maakt.
Pak je meubelplattegrond er weer bij en centreer deze in het document waar je in werkt. Dit kan digitaal, maar natuurlijk ook fysiek op een A3-tje.
Zet de wensen van je opdrachtgever op een rijtje en inventariseer de benodigde hoeveelheid kunstlicht. Onderzoek aan welk type waar behoefte is: functie-, basis-, accent- of sfeerverlichting.
Plan eerst de basisverlichting (B). Teken in de plattegrond het lichtpunt en de gewenste lichtvlek.
Plan vervolgens op dezelfde manier de benodigde overige verlichting. Gebruik (I) wanneer het om indirect licht gaat en (D) wanneer het om direct licht gaat.
Beoordeel de lichtspreiding op sfeer en functionaliteit - kijk door de ogen van je klant - en pas aan waar nodig.
Zoek geschikte voorbeelden van armaturen voor alle B's, D's en I's en plaats hiervan afbeeldingen rondom de plattegrond. Het is handig om hier de armaturen te tonen die je later ook in je shopadvies laat terugkomen. Houd dan dus wel rekening met je moodboard en het kleuren- & materialenplan.
Noteer de specificaties bij de afbeeldingen en geef met een dun lijntje aan wat waar komt.
Je kunt het plan vergezellen van een bijlage, waarin je uitgebreidere informatie kwijt kunt over de armaturen en waarin je je keuzes kunt toelichten. Denk hierbij aan de eigenschappen van de lichtbron met betrekking tot Watt, Kelvin en Lumen.
DE VOLGENDE STAPPEN
We zijn er bijna! Het laatste onderdeel van een totaalplan is het shopadvies, eventueel vergezeld van een shoplist.
Tot slot kun je een samenvattend, specifiek moodboard maken of je vult je advies aan met 3D-uitwerkingen of illustratieve moodboards. In de 5e en afsluitende blog van deze reeks lees je alles over die laatste stappen. Tot dan!
X Arianne
Ps. Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Rechtsboven kun je via het vakje "inloggen/registreren" lid worden van mijn site en ontvang je een melding in je mailbox wanneer er een nieuwe blog online staat! Verder laat ik je met rust, I promise :)
Comments