top of page
  • Foto van schrijverArianne

DE 10 INTERIEUR GEBODEN

Bijgewerkt op: 9 feb. 2022


Interieurstylist Haarlem, Interieuradvies, Interieurontwerp, 10 tips voor je interieur, planten in je interieur

Whoehoe! Mijn vernieuwde website is in de lucht en de eerste klant is binnen, wat een feest! Tijdens het schrijven van de website-teksten heb ik veel nagedacht over mijn filosofie en wat ik wil uitdragen. Het leek me dan ook leuk om er een blog over te schrijven. Ik zal niet pretenderen dat ik hier het wiel heb uitgevonden, maar soms is een overzichtje gewoon lekker. Ik heb het in een 10 geboden vormpje gegoten, omdat het kan. Veel plezier bij het lezen!


1. Gij zult beminnen

Zet alleen in beeld wat je mooi vindt; waar je van geniet als je er naar kijkt. Het klinkt misschien als een open deur, maar verrassend genoeg tref ik toch regelmatig inrichtingen aan waarin dit gebod niet helemaal lekker is uitgevoerd. Snoeren in beeld, rommeltjes overal, een open kast vol spullen die beter achter een deurtje hadden gekund. Naast dat je rust creëert door alleen mooie items te showen, komen ze ook beter tot hun recht en geniet je meer van je collectie. Heb je te veel mooie spullen om uit te stallen? Kies er dan voor om eens in de zo veel tijd te wisselen. Ga bijvoorbeeld voor een winter- en een zomerlook.


2. Gij zult benutten

Naast dat iets de KonMari spark of joy te weeg moet brengen, is het praktische aspect ook belangrijk. Gebruik je het of ga je het gebruiken? Nee? Niet kopen dan! Of doe het weg (zie het derde gebod).

Daarbij heeft dit gebod een tweede moraal: let er op dat je interieur naast oogstrelend ook praktisch is ingericht. Hoe mooi een bank ook kan zijn, als hij te groot of juist te klein is, of wanneer hij niet lekker zit, zal je er niet optimaal van genieten en zal hij de ruimte ook geen goed doen.


Interieurstylist Haarlem, Interieuradvies, Interieurontwerp, kleuradvies, Interieurstyling
3. Gij zult recyclen

Heb je té veel spullen, of bemin je een item toch niet meer zo, zet het dan op marktplaats of breng het naar een kringloopwinkel. Het is toch een fijn gevoel als je iemand anders blij kan maken met jouw overschot. In ieder geval veel beter dan het laten verstoffen op zolder, waar niemand er van kan genieten. En andersom geldt natuurlijk precies hetzelfde! Op zoek naar iets "nieuws"? Denk 's aan tweedehands. Je kunt de prachtigste pareltjes vinden, vintage of zo goed als nieuw. En heb je de mogelijkheden thuis al goed bekeken? Een likje verf op een kastje of muur is een klein klusje met groots resultaat. Welke van deze opties je ook kiest, je bent in ieder geval lekker duurzaam bezig.
4. Gij zult overdenken

Ben je impulsief en heb je wel 's spijt van je aankoop? Probeer jezelf een beetje te temmen. Is het niet voor je eigen portemonnee dan wel for the planet's sake. Loop eerst even door of slaap er nog een nachtje over. Blijf je aan het item terugdenken en weet je zeker dat je het zult beminnen en benutten? Oke dan, let's go!


5. Gij zult niet doden

Sorry, ik kon het niet laten om deze er in te fietsen. In het kader van duurzaamheid en je eigen ecologische footprint: vraag je af waar het product dat je wil aanschaffen vandaan komt, waar het van gemaakt is en hoe dit materiaal vervaardigd is. En zijn de mensen die het hebben gefabriceerd goed behandeld? Het is toch fijn voor je geweten als er geen mensen, dieren of natuurgebieden hebben geleden onder het proces. Helaas brengen al deze eisen vaak wel een prijskaartje met zich mee. Mocht je dus toch voor de minder verantwoorde optie gaan, vraag je dan af of je het product 'duurzaam' kunt inzetten. Als het na een paar keer gebruiken al weer in de prullenbak belandt, is goedkoop immers duurkoop. Mocht je iets maar een enkele keer nog hebben dan kun je misschien beter overwegen een goed exemplaar van iemand te lenen.


Interieurstylist Haarlem, Interieuradvies, Interieurontwerp, kleuradvies, Interieurstyling

6. Gij zult personaliseren

Om nog even wat basis interieurstylingtips in de strijd te gooien: maak het persoonlijk. Of het nou om een huis, werkplek, winkel of restaurant gaat, het doet de sfeer goed als de ruimte iets eigens uitstraalt. Sowieso helpt het wanneer je niet alle meubels bij één winkel koopt, of 1 op 1 een showroom overneemt. Mix gerust erfstukken met een moderne stijl. Zolang jij het mooi vindt en de kleuren en/of materialen bij elkaar passen zal het niet gauw mislukken. (Zie ook mijn blog over het Eclecticisme.) En uiteraard zullen foto's, kunst en souvenirs van vakanties de ruimte een extra persoonlijke touch geven.


Interieurstylist Haarlem, Interieuradvies, Interieurontwerp, kleuradvies, Interieurstyling

7. Gij zult clusteren

Wel een fijne om in gedachten te houden, wanneer je aan het personaliseren slaat: verspreid je accessoires niet all over the place, maar cluster! Door een paar plekjes te kiezen waar je verschillende items combineert, creëer je onderlinge eenheid tussen die spullen. (De wet van de afstand, zie mijn blog over de ontwerp bouwstenen.) De ruimte zal er veel rustiger door ogen, dan wanneer alle hoeken en gaten vol staan met versieringen.

Daarbij krijg ik zelf altijd een beetje jeuk van te symmetrische opstellingen. Het is niet fout, maar als je het mij vraagt ook niet erg vlot. In een super klassieke inrichting zal het wel werken, maar wanneer het iets speelser mag, zijn mijn deviezen: clusteren en asymmetrie!


Interieurstylist Haarlem, Interieuradvies, Interieurontwerp, kleuradvies, kleuren en materialenplan

8. Gij zult verenigen

Het belangrijkste argument voor dit gebod is de behoefte aan rust en eenheid. Mocht jij dolgelukkig zijn met je Villa Kakelbont, negeer dan dit verhaal. Echter denk ik dat de meeste mensen het prettig vinden om thuis een bepaalde mate van rust te ervaren. Je interieur kan hier enorm aan bijdragen. In het 1e en 7e gebod kwam het creëren van rust al naar voren: clusteren en selectief zijn in wat je tentoonstelt is een goed begin. Daarbij is de combinatie van kleuren, materialen en stijlen ook van belang. In één duidelijke stijl werken is de veiligste optie. Zoals bij het 6e gebod al genoemd kan een mix van allerlei stijlen echter ook prima werken, als er maar eenheid zit in het kleurgebruik. Ga uit van een kleurenpalet en probeer daar zo min mogelijk van af te wijken.


Interieurstylist Haarlem, Interieuradvies, Interieurontwerp, kleuradvies, Interieurstyling, groenplan
9. Gij zult planten

Wat een paar planten kunnen doen in een ruimte, ik sta er vaak versteld van hoe die hét verschil maken. Ze geven kleur aan je interieur en vloeken eigenlijk nooit. Daarbij brengen ze letterlijk lucht, leven en natuur naar binnen. Mocht je echt geen groene vingers hebben dan zijn een paar neppers ook geen schande, maar wees wel een beetje kritisch, een te hoog plastic gehalte doet juist afbreuk aan de sfeer.


10. Gij zult slagen

Ja, ik denk het echt! Met bovenstaande tips kom je er wel. En eerlijk gezegd wist ik ook gewoon geen 10e gebod meer te verzinnen. Ik ben benieuwd of jij er nog een weet. Kom maar doorrr. Dankjewel in ieder geval voor het lezen en graag tot de volgende!X Arianne


 

389 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Kommentare


Arianne
Arianne
01. Feb. 2021

Ha, wat goed dat dit inzicht al tot je was gekomen onlangs ;) Succes met ordenen en kringlopen, het helpt zeker tegen de handen in het haar.

Gefällt mir

johanna52
01. Feb. 2021

Das ook toevallig, val je met het 1e gebod precies in mijn laatste inzicht over mijn 'handen in mijn haar' interieur. Om inderdaad 'ns te beginnen met alles wat er al jaren staat, en waarbij ik ontdekte dat mijn hart niet bepaald sneller ging kloppen of dat mijn oog nog gestreeld werd van 'n aantal voorwerpen....naar de Kringloop ermee!

Gefällt mir
bottom of page