Eclecticisme. Een term waar ik tot voor kort nog nooit van gehoord had, maar die ik blijkbaar wel adem als het gaat om interieur en leefstijl. Je kunt er alles over lezen in mijn 2e praktijkopdracht, maar eerst zal ik je wat meer vertellen over de aanloop naar deze opdracht toe.
Interieurstijlen
Na het introductiehoofdstuk over huisstijlen, waarover ik in mijn vorige blog vertelde, ging ik verder met hoofdstuk 2, 3 en 4. In hoofdstuk 2 en 3 werd de geschiedenis van de verschillende bouwstijlen behandeld, beginnend bij de Klassieke Oudheid en eindigend bij het Postmodernisme. In hoofdstuk 4 kwamen vervolgens de hoofdinterieurstijlen aan bod: landelijk, modern en klassiek. Er ontstonden bij mij veel vraagtekens tijdens het lezen van dit laatste hoofdstuk. Ten eerste merkte ik dat het boek niet helemaal consequent was bijgewerkt voor de nieuwste druk van januari 2020. Er werd bijvoorbeeld in de oefenopgaven verwezen naar een bijlage over 'de 7 typen interieurs', maar deze bleek, na navraag bij mijn docent, verouderd en was daarom verwijderd. Inmiddels heb ik gemerkt dat er in het boek af en toe zo'n foutje zit. De vorige druk dateert uit 2011, dus het is begrijpelijk dat er hier en daar wat aangepast moest worden. Ze hadden het alleen iets zorgvuldiger kunnen doen om verwarring te voorkomen. Maar goed, gelukkig is er een docent om je te helpen. Ten tweede was ik verward over de stijlen die behandeld worden. Landelijk, modern en klassiek zijn dus de hoofdstijlen en Scandinavisch wordt benoemd als een variant op landelijk. Over bijvoorbeeld industrieel, botanisch, exotisch of bohemian wordt echter met geen woord gerept... Huh? Zijn dat dan geen stijlen? Of horen ze net als Scandinavisch bij een van de hoofdstijlen? Maar waarom kan ik daar niet ergens een overzichtje van vinden? Mijn behoefte aan structuur werd kortom totaal niet bevredigd. Ik mailde deze vragen dan ook naar mijn docent en zij lichtte toe dat eigenlijk alle stijlen die we nu kennen varianten zijn op de hoofdstijlen. Als je echt up to date wil blijven moet je zo'n lesboek ieder jaar opnieuw bijwerken, wat uiteraard geen doen is. Zij verwees me daarom naar Trendcompass: een website die ook in het boek genoemd wordt en waar je de actuele trends en stijlen kunt vinden. Zeker een aanrader!
Praktijkopdracht 2: Verdieping Eclecticisme
Aansluitend op het thema bouw- en interieurstijlen volgde de tweede praktijkopdracht:
Een ouderwets werkstuk maken, dat was lang geleden! Maar leuk! Ik kroop dus weer achter mijn laptop en besloot me te verdiepen in het eclecticisme. Waarom? Dat lees je in mijn opdracht:
Feedback & Beoordeling
De feedback van mijn docent was gelukkig weer heel positief! Ze had een aantal tops, maar eigenlijk geen tips. "Je beschrijft de kenmerken van de stijl prima. De foto’s brengen je tekst mooi tot leven. Het werkstuk ziet er professioneel en duidelijk uit." Ze beloonde me ditmaal met een 9, waar ik natuurlijk super blij mee ben!! Ik ben het werkstukken maken dus nog niet verleerd ;) Pinterest Zo'n mooi cijfer stimuleert natuurlijk extra om weer verder aan de slag te gaan met het volgende hoofdstuk en de bijbehorende opdracht: De zes ontwerpbouwstenen. Daarover lees je alles in de blog van komende week. Als je wil kun je op mijn Pinterest alvast spieken naar de collages die ik bij die opdracht maakte. X Arianne
Comments