top of page
 • Foto van schrijverArianne

NTI Praktijkopdracht 3: Analyse ontwerpbouwstenen

Bijgewerkt op: 18 sep. 2020


Collage voor opdracht 3

Leuk! Ontwerpregels en -bouwstenen. Kaders dus! Daar hou ik van met mijn soms wat compulsieve behoefte aan structuur en orde. In deze blog zal ik dan ook iets meer info delen dan alleen de opdracht die ik moest maken, opdat jij er hopelijk ook wat aan hebt.


Na de verdieping in de verschillende interieur- en bouwstijlen gaat het boek door naar hoofdstuk 5: De mens in zijn ruimten. Hierin wordt eerst het logische gegeven behandeld dat je bij ieder interieurontwerp dat je maakt, altijd rekening zult moeten houden met de menselijke maten om de ruimte leefbaar en gebruiksvriendelijk te maken. Hiervoor zijn complete modellen ontwikkeld! Ik zal je niet meenemen in alle wiskundige toestanden, dat is ook absoluut mijn sterkste kant niet. Wat ik wel heel interessant en handig vind om als basiskennis te delen, is het volgende onderwerp dat wordt behandeld.

Gestaltpsychologische ontwerpregels

Ik citeer mijn lesboek: "In de gestaltpsychologie houdt men zich onder andere bezig met de manier waarop mensen hun omgeving waarnemen. Een belangrijk uitgangsprincipe hierbij is dat de mens onbewust zijn omgeving het liefst waarneemt in samenhangende structuren en patronen."

Op basis hiervan zijn verschillende ontwerpregels ontwikkeld:

 • De wet van de afstand - Elementen die dichtbij elkaar liggen, worden als een samenhangend geheel waargenomen.

 • De wet van de gelijkenis - Elementen die op elkaar lijken, worden als samenhangend geheel waargenomen.

 • De wet van de vorm - Van elementen waarvan slechts een deel zichtbaar is, wordt in de hersenen het beeld afgemaakt. Hierbij wordt gezocht naar de meest eenvoudige en makkelijkst te onthouden vorm.

 • De wet van de vloeiende overgangen - Elementen die op een doorgaande lijn of curve geplaatst zijn, worden als één samenhangend geheel waargenomen.

 • De wet van de geslotenheid - Elementen die gesloten of met een lijn omgeven zijn, worden als één samenhangend geheel waargenomen.

 • De wet van de ervaring - Elementen die zich tot bekende vormen laten samenvoegen, worden als zodanig herkend. Ook als ze niet volledig zijn.

Dit zijn dus zeer handige wetten om in je hoofd te hebben, als je het effect van een bepaalde opstelling wil voorspellen. Net zoals het gegeven dat donkere vlakken en vormen per definitie kleiner lijken dan lichte vlakken en vormen. Dit is ook bepalend voor de ruimtewerking van kleuren: een donker plafond laat een ruimte bijvoorbeeld lager lijken.

Ontwerpbouwstenen

Vervolgens komen we op de zes ontwerpbouwstenen. Deze bouwstenen vormen de basis voor ieder interieur en wil je als stylist zo goed mogelijk op elkaar afstemmen voor een evenwichtig totaalbeeld. De zes bouwstenen zijn:

 • Ruimte - Gekaderd door de grensvlakken: wanden, vloeren, ramen en plafonds.

 • Lijnen - Recht, gebogen, horizontaal, verticaal en diagonaal. Ze hebben allemaal een ander effect. Zo staat bijvoorbeeld een horizontale lijn voor rust en sereniteit.

 • Vormen - Rechthoek, vierkant, cirkel, driehoek, strakke vorm, glooiende vorm. Ook hier geldt voor iedere vorm een bijbehorend effect. Zo staat bijvoorbeeld de cirkel voor compleetheid. De uitgangspunten voor een eclectisch interieur, behandeld in mijn vorige praktijkopdracht, zijn hier ook van belang.

 • Texturen - Zacht, hard, koud, warm, glad, oneffen en ruw. De gouden regel is dat je een combinatie maakt van de tegengestelde texturen om een kil of juist bedompt effect te voorkomen.

 • Patronen - Een decoratief motief dat zich op een bepaalde ondergrond herhaalt.

 • Kleuren - Hierover gaat hoofdstuk 6 en lees je meer in praktijkopdracht 4 en 5.


Praktijkopdracht 3: Analyseer de zes ontwerpbouwstenen

Naast dat ik het fijn vond om kaders te kunnen creëren, vond ik het ook leuk om deze onderwerpen te bestuderen, omdat ze wat concreter met het uitvoerende gedeelde van het vak Interieurstylist te maken hebben. Deze kennis pas je immers iedere keer dat je een ontwerp maakt toe. Tijd voor een goeie oefening dus:

Tip! Ik heb voor het maken van mijn collages een handige website gevonden: collage.nl. Wellicht zijn er nog betere sites, laat het me dan vooral weten! Ik was in ieder geval blij met deze vondst, want voor mijn eerste praktijkopdracht zat ik nog enorm te puzzelen in m'n honderd jaar oude versie van Word. Zie hier het eindresultaat:

Praktijkopdracht 3 - Arianne Abbestee
.pd
Download PD • 14.39MB

Feedback & Beoordeling

Mijn docente heeft de verbetering in de collages denk ik opgemerkt, want ze complimenteerde me over de professionele uitstraling ervan. Ha! Die is in de pocket. Verder gaf ze aan dat ze kon zien dat ik van alle systemen de werking goed heb begrepen. Ik mocht weer een prachtige 9 bijschrijven op mijn cijferlijst! Ook had ze nog twee handige tips:

 • Blijf op deze manier naar foto’s kijken, het blijft heel leerzaam. 

 • Maak een dossier voor jezelf van iedere bouwsteen en blijf foto’s verzamelen. Dat is een fijn naslagwerk voor jezelf maar ook een fijn gesprek dossier met klanten.

Dat lijkt me allebei inderdaad super slim om te doen. Ik heb dan ook op m'n harde schijf een dossier per bouwsteen aangemaakt. Ik ben benieuwd wanneer ik dit voor het eerst zal gaan benutten.


Dankjewel weer voor het lezen! Volgende week meer over de bouwsteen Kleuren. Tot dan!


X Arianne 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page