top of page
  • Foto van schrijverArianne

LOW BUDGET KEUKEN MAKE-OVER VOOR €77,36

Bijgewerkt op: 9 feb. 2022


Interieurstylist Haarlem, Interieuradvies, Interieurontwerp, low budget keuken make-over, Interieurstyling

Soms best jaloersmakend, al die prachtige plaatjes van de mooiste keukens. Als ik het helemaal voor het zeggen had (en een klap geld), zou ik van onze keuken ook een pareltje maken. Maar die investering vind ik nogal heftig voor in een sociale huurwoning. Dan maar geen foto's van mijn keuken online, besloot ik. Totdat er een realitycheck bij kwam: een huis kopen gaat de komende jaren niet lukken... Daar kun je dan vervolgens heel lang van balen, maar ik was eigenlijk best wel opgelucht. Om er maar een Cruyffje in te gooien: Ieder nadeel heb z'n voordeel. Voorlopig geen huis kopen betekent geld overhouden voor leuke dingen. En, vond ik, een mini-makeover voor onze keuken kon er dan ook wel vanaf, we moeten er immers nog een jaar of 10 tegenaan kijken. Nog steeds vond ik een grote investering zonde, maar met kleine aanpassingen heb ik toch een bevredigend resultaat kunnen behalen. Het is heus mijn droomkeuken niet, maar iets fotogenieker is hij toch zeker. In deze blog zal ik je vertellen wat ik gedaan heb en hoeveel ik waaraan kwijt was.


Voor.

STAP 1 // VOEGEN VERVEN

Hierboven zie je hoe de keuken er bij stond voor de make-over. Vrij veel spullen en een beetje kleurloos als je het mij vraagt. De tegels vond ik saai, maar overschilderen mag niet van Ymere. Gelukkig vond ik daar een mooi compromis voor: de voegenstift. Ik stelde me voor dat de uitstraling van de tegeltjes er een stuk op vooruit zou gaan als ik de voegen zou verven en met een voegenstift bleek dat een heel haalbaar klusje. Ik koos voor de antraciete stift van Tulipaint, momenteel met 25% korting en daarom €16,95. Het was wel even een klusje, maar na een paar uurtjes was ik met precies 1 stift klaar met deze eerste stap.STAP 2 // WANDJE SCHILDEREN
Interieurstylist Haarlem, Interieuradvies, Interieurontwerp, keuken make-over, Interieurstyling, neon Peach keuken

Dat ik het wandje wilde schilderen wist ik meteen, alleen in welke kleur? Ik had een tijdje daarvoor een soort neon peach kleurentester gezien bij de bouwmarkt, die ik toen niet had meegenomen, maar die wel in mijn hoofd bleef zitten. Nu ik een nieuw verfproject had gevonden, probeerde ik me voor te stellen hoe die kleur hier zou staan en ik besloot dat het twee kanten op kon. Op naar de bouwmarkt om die tester te halen dus. Helaas kon ik 'm nergens meer vinden en nam ik daarom wat anderen kleurstalen mee, waaronder de uiteindelijke kleur: Rozenbottel van Gamma. Omdat het zo'n klein wandje is dat je binnen no time weer overschildert, besloot ik gewoon voor deze heftige kleur te gaan. Ik vind 'm heel tof geworden, maar hij voelt wel wat tijdelijk. Ik vermoed dat ik er over een jaar een andere, iets mildere kleur overheen schilder. Voor nu geniet ik van mijn knalmuur, waar ik maar een halve liter verf voor nodig had. De pot van 1 liter heeft me in de aanbieding bij de Gamma €15,43 gekost.


STAP 3 // HANDGREPEN SPUITEN

Dan de greepjes. Qua vorm vond ik ze niet echt mooi, maar van het roestvrij staal was ik al helemaal geen fan. In het kader van low budget en omdat ik naast de knalkleur verder vooral in zwart-wit wilde blijven, besloot ik de greepjes niet te vervangen, maar ze zwart te spuiten. Het leek me wel verstandig om voor goede kwaliteit spray te gaan, gezien het intensieve gebruik. Ik koos daarom voor Edding Permanent Spray in de kleur RAL 9005 Diepzwart, 200ml. Ik kocht 'm voor €9,99 bij Pipoos in de winkel, maar elders online bestellen is wellicht voordeliger, afhankelijk van de verzendkosten. Natuurlijk kun je het ook met spuitverf van de Action proberen. Daar betaal je slechts tussen de 2 en 3 euro voor 400ml. Wie weet is die wel net zo goed. Laat het me vooral weten als je er ervaring mee hebt!


STAP 4 // ANDER WANDREK
Interieurstylist Haarlem, Interieuradvies, Interieurontwerp, kleuradvies, keuken styling

In eerste instantie wilde ik de plank weer terughangen, maar dan met andere plankdragers. Het was echter helemaal niet makkelijk om bij de diepte van mijn plank mooie dragers te vinden. De enigen die mijn goedkeuring konden wegdragen (ha ha) kostten €45,- en daar moest ik nog zes weken op wachten. In dat geval kon ik ook best zo'n Tomadorekje aanschaffen, dat ik stiekem al heel lang wilde, maar waar ik eerder geen plek voor kon bedenken. Dat was sneller en bovendien ook nog 's goedkoper, want bij de Blokker was de witte slechts €34,99! Er moest wel even een halvering van uit te stallen potjes en spullen plaatsvinden, maar dat was sowieso al onderdeel van mijn plan. Gelukkig heb ik een flinke voorraadkast.


STAP 5 // FINISHING TOUCH

Hoppa! In de basis was de make-over nu klaar. Met eigen accessoires - en vooral ook wat minder spullen - was een nieuw rekje plus een likje verf op de muur, voegen en greepjes alles wat ik nodig had voor een flinke upgrade. En dat voor nog niet eens €80,-! Ik wilde echter ook een bijpassende nieuwe poster, die ik bestelde in de aanbieding bij Desenio voor €21,52, formaat 50x70cm. Daarnaast stoorde ik me al jaren aan het vaatdoekje dat over de kraan hing en besloot ik nu eindelijk eens een houder voor in de wasbak te kopen, á €24,95.


Alles bij elkaar opgeteld heb ik €122,84 uitgegeven en mezelf een stuk blijer gemaakt. Dat was het dus meer dan waard!


HET RESULTAAT


In het filmpje hieronder zie je in sneltreinvaart het hele proces:MINDER LOW BUDGET IDEETJES

Mocht je geïnspireerd zijn om ook aan de slag te gaan, maar wil je best iets meer geld investeren in je keuken? Dan heb ik nog wel een paar ideetjes voor je, die het totaalplaatje naar een hoger plan kunnen tillen. Wie weet zwicht ik de komende jaren ook voor één of meer van deze opties ;)

  1. Een mooie kraan hoeft bijvoorbeeld helemaal niet zo duur te zijn, terwijl die toch zeker het designgehalte op zal krikken.

  2. Het (zelf) wrappen, vervangen of schilderen van je deurtjes en lades zal wel wat kosten, maar is nog altijd een stuk voordeliger dan een nieuwe keuken aanschaffen.

  3. Nieuwe greepjes kopen is natuurlijk ook een fijne. Let dan wel op dat je de goede afmeting hebt i.v.m. de boorgaten.

  4. Mooie verlichting kan een hoop doen. Let op dat deze ook functioneel blijft.

  5. En tot slot staat inbouwapparatuur natuurlijk een stuk strakker dan een losse vaatwasser en gasfornuis.


THE END

Bedankt voor het lezen van mijn blog, ik hoop dat je een paar ideetjes rijker bent! Mocht je het leuk vinden om een mailtje te ontvangen wanneer ik een nieuwe blog heb geschreven, dan kun je je rechts bovenin aanmelden via de knop "inloggen/registreren".


Liefs en hopelijk tot de volgende!


X Arianne


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page