top of page
  • Foto van schrijverArianne

WAT DOET EEN INTERIEURSTYLIST?

Bijgewerkt op: 24 jul. 2023


Interieurstylist Haarlem, Interieuradvies, Interieurontwerp, kleuradvies, Interieurstyling
Fotoshoot door Eveline Kruse.

Er zijn behoorlijk wat titels in omloop voor interieurspecialisten: binnenhuisarchitect, interieurontwerper, -stylist, -adviseur, -designer, -vormgever... Maar bij wie moet je nou zijn voor het (her)inrichten of verbouwen van je (nieuwe) woning of bedrijfspand? Ik zal het je vertellen in deze blog.


WAT ZIJN DE VERSCHILLEN?

Om meteen een beetje orde in de chaos scheppen: in principe zijn er drie verschillende titels, gebaseerd op opleiding:

  1. MBO niveau: interieurstylist (of interieuradviseur).

  2. Bachelor niveau: interieurontwerper (of interieurdesigner of -vormgever).

  3. Master niveau: interieur- of binnenhuisarchitect. De titel 'architect' is in Nederland beschermd en mag dus niet gebruikt worden zonder de juiste diploma's. Je dient ook ingeschreven te staan bij het Architectenregister.

Er is dus een verschil in opleidingsniveau, dat vooral tot uiting komt in technische kennis, tekenvaardigheid en opgedane ervaring tijdens stages. De binnenhuisarchitecten zijn daarbij bouwkundig beter onderlegd dan de stylisten en ontwerpers.


BIJ WIE MOET JE ZIJN?

In de praktijk bieden de meeste interieurspecialisten dezelfde diensten aan: Ze verzorgen een mooi en functioneel totaalplaatje voor jouw interieur, waarbij wordt gekeken naar indeling, kleurgebruik, materialen, verlichting en aankleding, opdat de gewenste sfeer ontstaat. Ook personal shopping, afstyling en projectbegeleiding worden vaak aangeboden.


Interieur van FEST Amsterdam in Gent.

Ben je dus op zoek naar iemand die jou kan helpen bij het inrichten en stylen van een ruimte? Of denk je aan een miniverbouwing, zoals het slopen van een muurtje? Dan volstaat een stylist of ontwerper.

Wil je de essentie van de ruimte veranderen, andere vormen in de basisstructuur aanbrengen, zoals op de foto van FÉST Amsterdam, dan kun je je misschien beter wenden tot een binnenhuisarchitect.

Heb je nog grotere plannen, zoals een fikse renovatie of het laten bouwen van een pand, dan heb je eerst een architect nodig. Die weet alle bouwkundige ins en outs en kan de juiste tekeningen aanleveren voor de aannemer en de eventueel benodigde vergunningen.

HOEVEEL KOST EEN INTERIEURSTYLIST?

Opleiding (dus titel), ervaring en kwaliteit spelen uiteraard een rol, maar ook de vraag naar specifiek jouw dienst. Ben je bekend en gewild, dan kun je meer vragen dan wanneer je (nog) minder naam hebt gemaakt. Globaal variëren de uurtarieven van €35,- tot €120,- per uur. Ook wordt er veel met pakketten gewerkt, waar uiteenlopende tarieven voor worden gevraagd. Zo kan een totaalpakket voor één ruimte variëren van pak 'm beet €400,- tot €2.000,-. Iedereen hanteert daarbij zijn eigen werkwijze en het ene totaalpakket is het andere niet. Een eenduidig antwoord valt dus niet echt te geven.


HEB IK EEN INTERIEURSTYLIST NODIG?

Als je helemaal tevreden bent met je interieur en/of graag zelf bezig bent met stylen, dan hoef je natuurlijk geen hulp in te schakelen. Het kan uiteraard nog steeds leuk zijn om de ideeën van een professional eens te horen, maar: "If it ain't broke, don't fix it".

Merk je echter dat je een woonprobleem hebt, bijvoorbeeld dat je je niet thuis voelt in je eigen huis of dat de indeling of het kleurgebruik niet wil slagen? Dan kan een interieurstylist de welkome redder in nood zijn.

Interieur van Spice Monkey Utrecht.

Voor bedrijven is het bijna een must om met een professional om tafel te gaan zitten. Op kantoor is een prettige werksfeer bevorderlijk voor de productiviteit en het interieur heeft daar grote invloed op.

En zo geldt voor bijvoorbeeld winkels en restaurants dat het interieur een belangrijke rol speelt bij het aantrekken van klanten. Bovendien moet het passen bij wat je wilt uitdragen met jouw product of visie.


VIND DE JUISTE MATCH

Is je interesse gewekt en denk je erover om een specialist in te schakelen? Leuk! Kijk en vraag goed rond, zodat je de juiste match vindt voor jouw wensen. Iedereen heeft zo zijn eigen stijl en werkwijze. Bovendien is een persoonlijke klik ook niet onbelangrijk wanneer het om zoiets persoonlijks als je interieur gaat.


HOE IK TE WERK GA

Natuurlijk zou ik het heel leuk vinden om jou te mogen helpen. Voor een concreter beeld van wat je van mij kunt verwachten, zal ik vertellen hoe ik doorgaans te werk ga. Daarnaast vind je voorbeelden en prijsindicaties op de pagina Diensten.


Interieurstylist Haarlem, Interieuradvies, Interieurontwerp, kleuradvies, Interieurstyling

1. Om te beginnen plannen we een kennismakingsgesprek. Hierin ontdekken we of we een klik hebben en bespreken we jouw wensen en wat ik voor jou zou kunnen betekenen.


2. Op basis van dit gesprek maak ik een offerte op. Ga je akkoord met de offerte, dan ga ik voor je aan de slag. Het is uiteraard per klant heel verschillend waarmee ik dan precies aan de slag ga. De één wil immers een totaalplan voor zijn nieuwe winkel, de ander enkel een kleuradvies voor de slaapkamer.


Stel dat je kiest voor een totaalplan voor de woonkamer:


3. Als eerst ga ik aan de slag met een moodboard om de sfeer die ik voor ogen heb te presenteren. Als je nog op meerdere gedachten hinkt, dan maak ik er twee, zodat je kunt kiezen welke stijl jou het meest aanspreekt.


Interieurstylist Haarlem, Interieuradvies, Interieurontwerp, meubelplattegrond, meubelindeling

4. Aan de hand van het door jou gekozen moodboard ga ik aan de slag met een meubelplattegrond. Indien mogelijk maak ik meerdere indelingen, zodat je weer kunt kiezen.


5. Als je de meubelindeling hebt gekozen kan ik aan de slag met de rest van het plan: kleuren & materialen, een verlichtingsplan, groen & accessoires, een shopadvies en een 3D-visualisatie. Alle losse onderdelen bundel ik tot de eerste versie van het totaalplan.


Interieurstylist Haarlem, Interieuradvies, Interieurontwerp, kleuradvies, moodboard maken

6. Dit presenteer ik aan je, vergezeld van stalen, zodat je een goed beeld krijgt van het mogelijke eindresultaat. Ik licht mijn keuzes toe en we bespreken jouw bevindingen. Moet er nog wat worden aangepast, dan zal ik een tweede, definitieve versie van het totaalplan maken.


7. Wanneer het definitieve totaalplan af is kan jij zelf aan de slag om het te gaan uitvoeren. Mocht je hier echter ook wat hulp bij willen, dan bied ik nog verschillende diensten aan, zoals shoppen en afstylen. Ook projectbegeleiding is mogelijk, waarbij ik de gehele uitvoering van a tot z uit handen neem en jij zo betrokken bent als je zelf wilt.


SUCCES!

Dan rest mij nu enkel nog je heel veel succes en plezier te wensen bij het stylen en/of verbouwen van jouw woning of bedrijf. Bedankt voor het lezen en wie weet tot ziens!


Liefs,


Arianne

Recente blogposts

Alles weergeven

Introductie

Comments


bottom of page