top of page
  • Foto van schrijverArianne

Proefkonijn #1 | Janneke uit Vlissingen

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2022


Jawel, dames en heren, ik heb mijn eerste klusje als interieurstylist in wording afgerond. Wat een feest om alle lessen in praktijk te mogen brengen! In deze blog vertel ik je over het proces.


Proefkonijnen gezocht

Bij het lanceren van mijn website eind juli, verkondigde ik meteen dat ik op zoek ben naar proefkonijnen: mensen die het interessant vinden om mijn hulp in te schakelen bij hun interieurvraagstuk en mij op deze manier een kans willen geven ervaring op te doen en een portfolio op te bouwen.

Ik moet zeggen dat het me verraste dat ik gelijk een aantal berichten ontving van belangstellenden die met plezier hun huis of een deel daarvan aanboden voor dit 'goede doel'. Eén van hen was Janneke.


De casus

Ik reageerde op Janneke's aanbod met de vraag of ze me wat kon vertellen over haar situatie, zodat we konden kijken of we met elkaar in zee wilden gaan. Ze vertelde dat haar zoon uit huis ging en dat er daarom een kamer vrijkwam, die ze graag wilde omtoveren tot haar eigen plekje. "Een cosy multi-ruimte om in te ontspannen, film te kijken met een vriendin en om muziek te kunnen instuderen." Ze vroeg me terug wat mijn idee was van het proefkonijnschap en hoe ik te werk wilde gaan. Goeie vraag. Ik besloot daarom een document op te stellen, zodat ik zowel voor mezelf als voor alle proefkonijnen helder op een rijtje had hoe het proces ongeveer zou verlopen:Let's go!

We waren allebei enthousiast en prikten een datum in oktober, vlak nadat zoonlief zou zijn verhuisd. We zouden gezien Janneke in Vlissingen woont (en ik in Haarlem) stap 1 op afstand doen en op de afgesproken datum met stap 3 aan de slag gaan. Dat scheelde een keer extra op en neer reizen en natuurlijk een hoop benzinekosten.

Toen Janneke haar Pinterest moodboard naar tevredenheid had volgeprikt nam ik een kijkje en kon ik een indruk krijgen van haar smaak en wensen.


Een deel van Jannekes moodboard

Er stond ook nog een grote, witte Kallaxkast op waarbij ze toelichtte dat ze die al in huis had en deze graag wilde benutten. Daarbij benadrukte ze dat ze het idee van de lange plank onder het raam erg leuk vond en dat ze ook graag kurk aan de muur wilde.


Een eerste opzet

Ik zette eerst voor mezelf op een rijtje waar de kamer aan moest voldoen:

  • Kernwoorden: "Muziek & Chill" en "Warme jas".

  • Kleuren en materialen die ik uit het moodboard haalde: Herfst, hout, roodbruin, groen, gouden accenten, wit.

  • Wensen: Lang bureau onder raam, film kijken, samen zijn, gezellig zitje, Kallaxkast.

Aan de hand van deze informatie, een plattegrond en foto's van de ruimte ging ik aan de slag met een eerste opzet voor de indeling. Ik maakte de plattegrond 3D in Floorplanner en kon zo ook feeling krijgen met de kamer. In Floorplanner kun je namelijk virtueel door de ruimte lopen. Jammergenoeg kun je er maar weinig specifieke meubels vinden, omdat je het moet doen met de database van Floorplanner zelf. Echter, voor een indeling van de ruimte en een idee van hoe dit gaat uitpakken werkt het programma prima.


Hieronder zie je foto's van de lege kamer en de indeling die ik vervolgens bedacht:


Op naar Vlissingen

20 oktober was het zo ver. Bepakt met laptop en (kleur)stalen ging ik op pad naar Vlissingen, waar ik warm werd ontvangen met thee en een zalige Zeeuwse Bolus.

Janneke liet me haar huis zien, waarbij we ook meteen wat spullen bekeken die eventueel mee konden naar de nieuwe kamer. Zo stond er op de overloop een prachtig, antiek vitrinekastje dat nog van haar oma was geweest.

Vervolgens toonde ik haar in floorplanner mijn eerste opzet en legde ik uit wat de gedachten achter mijn keuzes waren:

  • De warme oranjebruin tint van haar moodboard, passend in het herfstige kleurenpalet, gecombineerd met een lichte tint of wit op de rest van de muren. De kamer ligt op het noordoosten en is niet groot, ik wilde 'm daarom niet te donker maken.

  • Het knusse zitje leek me het prettigst in de rechter hoek, zonder de deur die in de weg zit. Een rond kleed zou daar een fijne verbindende en tegelijkertijd afbakenende functie hebben.

  • De kast paste precies mooi tegen de linker muur en kon dan gelijk als opslagruimte dienen voor kantoorspullen, naast het computerhoekje voor het raam.

  • Qua raambekleding koos ik voor vouwgordijnen, omdat hangordijnen niet zouden passen i.c.m. de lange, op maat gemaakte plank.

Samen brainstormen

Janneke vond het super fijn dat ik deze opzet in floorplanner had uitgewerkt. Nu kreeg ze meteen een goede indruk van hoe de indeling zou uitpakken en konden we bovendien gemakkelijk kleuren aanpassen en schuiven met spullen om daarvan het effect te zien.

Ze moest mijn ideeën even op zich laten inwerken, want ze had zelf ook al een indeling in haar hoofd: de kast tegen de bovenste muur, het werkplekje juist rechts, want het leek haar niet fijn om met je rug naar de deur te zitten tijdens het werken, en mocht die plank niet lukken dan dacht ze ook nog aan een bureau tegen de rechter muur. Het zitje had ze zelf eigenlijk helemaal niet bedacht. Ze bedoelde een extra stoel voor iemand om samen voor de computer te kunnen zitten. Maar nu ze dit zo zag vond het ze het wel een heel leuk idee. De kleur op de muur vond ze te oranje, maar samen verder zoekend in Floorplanner vonden we een warme bruintint waar ze helemaal enthousiast van werd. We vergeleken hem met mijn Histor kleurenwaaier en kwamen tot de conclusie dat hij het meest in de buurt kwam van de kleur 'Twijg'. Ook kwamen we tot de conclusie dat het warme geel waar ze van houdt een mooie kleur zou zijn voor bijvoorbeeld een vloerkleed.

Na een lekkere lunch zetten we samen onze to do's op een rijtje en namen we afscheid. Ik ging vervolgens door naar een ander proefkonijn in Breda en uiteindelijk maakte ik zelfs nog een derde stop in Vijfhuizen. Het was een ware feestdag, maar daarover meer in twee andere blogs.


Handjes uit de mouwen

Jannekes to do bestond uit het verder zoeken naar geschikte meubels en accessoires en het schilderen van de muren. Hiervoor had ze eerst drie testers gehaald van Flexa, waar de kleur 'Twijg' niet tussen zat. Omdat ze merkte dat ze van alle drie de kleuren niet helemaal blij werd, besloot ze toch een klein potje 'Twijg' te halen. Ze vertelde dat ze meteen verkocht was toen deze op de muur zat. Grappig, dat we via floorplanner en het minimale kleurstaaltje van mijn waaier toch de juiste kleur te pakken hadden. Ook had ze een leuk, rond, geel vloerkleed gevonden in de aanbieding - lang leve de oktober woonmaand - en deze gelijk besteld.


De beste indeling Ik was ondertussen aan de slag gegaan met het vinden van de beste indeling. Ik kwam er al puzzelend achter dat de lange plank weinig ruimte liet voor een gezellige zithoek. Ik besloot hier daarom nog 1 voorbeeld van te maken (met een bank in plaats van een fauteuil, optie 1) en dit idee daarna los te laten. De indeling waar ik zelf de meeste fiducie in had was optie 2. Daarnaast maakte ik voor Jannekes beeldvorming ook de twee opstellingen die zij zelf in haar hoofd had, om te laten zien wat daar het effect van was (optie 3 en 4).


Optie 1

Optie 2

Optie 3

Optie 4

Een indeling kiezen

Met bovenstaande voorbeelden op de mail belde ik met Janneke om de opties te bespreken. Ik lichtte toe dat ik optie 4 niet als optie beschouwde, maar dat ik 'm er even bij had gedaan om te laten zien dat dat geen gezellige kamer werd. Daar was ze het direct mee eens en eigenlijk was ze er ook gelijk over uit dat ze optie 2 wel erg leuk vond. Het zitje deed haar denken aan de gezellige hoekjes die haar vader vroeger altijd creëerde. We zaten dus op één lijn en besloten voor optie 2 te gaan en daar passende meubels en accessoires bij te zoeken.


Shoppen

Ik stelde een document op met linkjes naar mogelijkheden waar Janneke inspiratie uit kon halen. Ze vond het zelf ook veel te leuk om hier mee aan de slag te gaan (wat ik uiteraard als geen ander begrijp) en stelde af en toe wat opties voor via de app. Uiteindelijk is ze een dagje gaan shoppen bij Ikea en Xenos en kon ze op de bureaustoel en wat accessoires na alles meenemen. Geïnspireerd op optie 1 koos ze voor een leuk bankje in plaats van een fauteuil. Tevens besloot ze een kleinere Kallaxkast te kopen, zodat er wat meer ruimte zou overblijven in de bureauhoek. Die andere kast stond ook prima in de slaapkamer. Top!

Toen eenmaal alles binnen was kon Janneke natuurlijk niet wachten om alles neer te gaan zetten en af te stylen. We maakten dus gauw een afspraak, waarvoor zij zorgde dat het bureau en de kast in elkaar zouden zijn gezet, zodat we ons enkel nog om de styling hoefden te bekommeren.


De stylingdag

Als je het mij vraagt is dit het leukste onderdeel van alles, het daadwerkelijke plaatje creëren. (Oke, ik geef toe, shoppen met andermans geld is ook niet slecht.) Nadat ik wederom was ontvangen met een heerlijke lunch gingen we dan ook gretig aan de slag met alles een mooi plekje geven. Ze had een moderne klok gekocht bij Ikea, maar ze had ook een unieke oude klok die nog stamde uit het klaslokaal van haar vader. Hoe leuk om die bij elkaar te hangen boven het antieke kastje van oma? Met de grote canvas van het Meisje met de parel erbij ontstond er in het zitgedeelte een warm, klassiek sfeertje. We vonden dat precies kloppen met de functie van die hoek: ontspannen. Aan de andere kant van de kamer was het actieve gedeelte, waar de kleuren en materialen wat moderner en frisser waren. Ook dat paste perfect.De laatste hand

Toen alles op zijn plek stond, konden we goed inventariseren wat er nog ontbrak. In Middelburg gingen we vervolgens op missie voor planten, een plantenhouder, een stalamp voor de zithoek, nieuwe plafondspots en een wandplank. Karwei, Kwantum en Groenrijk werden onze grote vrienden en binnen no time waren we geslaagd. In de inmiddels aangebroken avond legden we, geholpen door de man met de boormachine, de laatste hand aan de kamer. We visten voor de tijdelijke styling foto's, platen en extra planten en kussens van elders uit het huis. De bureaustoel moest nog binnenkomen, de hangplant nog aan het plafond, de computer nog op z'n plek en ook de elektriciteit voor de plafondlampen moest nog worden aangesloten, maar we kwamen een heel eind en waren nu al blij met het resultaat. Aanschouw en oordeel zelf...Leerzaam

Zoals je ziet had Janneke toch gekozen voor gordijnen en ook in een donkere kleur. Ik moet zeggen dat ik ze verrassend mooi vind werken, ze maken het geheel wat knusser. Nu het sfeertje zo klassiek is geworden en het idee van de lange plank verleden tijd, passen gordijnen natuurlijk extra goed. Die sla ik op. Het hele proces was sowieso super leerzaam en liet me inzien wat prettig is voor de klant en voor mezelf. Dankzij het feedbackformulier dat Janneke voor me invulde en de lessen die ik inmiddels nog bijgeleerd heb tijdens mijn opleiding en bij andere proefkonijnen, ben ik weer een stuk wijzer en krijg ik een steeds concreter beeld van hoe ik dit werk het beste kan aanpakken.


Huidige status

Inmiddels zijn we een paar weken verder en heeft Janneke de ruimte af kunnen maken. Ze liet me weten dat ze iedere dag weer super blij is met haar kamer en dat ze me zelfs heeft aanbevolen bij iemand anders. Oh yeah!

Ook ontving ik nog een foto van de huidige status. Hoe fijn als die hangplant straks gaat groeien en daar een prachtige, groene bos vormt!


Tot slot

Alles bij elkaar heb ik genoten van deze ervaring en ben ik blij dat Janneke zo gelukkig is met het eindresultaat. Daar is het natuurlijk allemaal om te doen. Zelf ben ik weer bevestigd in mijn liefde voor de combinatie van oud en nieuw.

Het zithoekje is zeker mijn favoriet in deze kamer. Wat een geluk dat Janneke zulke mooie, oude items in haar bezit heeft. Dankjewel voor deze mooie kans, jouw enthousiasme en deze fijne woorden:


"De adviezen zijn helder en duidelijk en als je zelf inbreng hebt kan dit heel goed gecombineerd worden. Fijne samenwerking en mooie leuke verrassende ideeen en uitwerking. Helemaal TOP!"

Janneke, Vlissingen 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page