Is de wereld van de interieurstijlen één grote snoeppot voor jou? Of kijk je naar je eigen inrichting en vraag je je af of jouw stijl eigenlijk wel een naam heeft? Grote kans dat je, net zoals ik, bent gevallen voor het eclecticisme, waarin je alles wat je mooi vindt naar hartelust kunt combineren. Dat klinkt als een makkie, want als alles mag is er ook niks fout. Er zijn echter wel degelijk een paar punten om rekening mee te houden. In deze blog geef ik je zes essentiële tips voor het creëren van een goed uitgebalanceerd eclectisch interieur. Maar eerst zal ik je iets meer vertellen over deze fijne stijl.
WAT IS ECLECTICISME
De term eclecticisme kan in heel veel contexten worden gebruikt, onder meer in de kunst, psychotherapie, filosofie en religie. In de Van Dale vind ik:
eclecticisme (het; vgl. –isme), het streven om uit denkvormen, werkwijzen, stijlen of motieven datgene te kiezen wat het beste lijkt.
eclecticus (de (m.); vgl. –icus), eclectica (de (v.)) [modern Lat. <Gr. eklektikos (uitkiezend)], persoon (oorspr. m.n. wijsgeer) die zich niet aan een stelsel bindt, maar van alle stelsels datgene uitkiest wat hem het beste lijkt.
eclectisch /eklɛktis/ (bn.; vgl. –isch) (…), het beste uitkiezend: eclectisch te werk gaan; eclectische wijsgeren.
In mijn optiek een mooie visie. Ik zou mezelf ook wel als een eclectica bestempelen. Wat het ‘beste’ is blijft natuurlijk subjectief, maar wanneer je op deze manier door het leven gaat omring je jezelf met positiviteit en daar ben ik groot voorstander van.
DE KRACHT VAN HET ECLECTICISME
In een interieur vertaalt dit zich in een mix en match van allerlei stijlen, kleuren en eyecatchers: jouw unieke, persoonlijke verzameling van meubelstukken en accessoires. En dat unieke en persoonlijke aspect is precies de kracht van deze stijl. Je zult nooit een standaard showroom gevoel krijgen, maar creëert juist een geheel dat jouw persoonlijkheid ademt.
DE VALKUIL BIJ HET ECLECTICISME
Het zou echter zonde zijn als je de indruk wekt een chaoot te zijn, want juist doordat er zo veel stijlen door elkaar heen gebruikt worden ligt algehele chaos op de loer. Gelukkig kan ik je, ondanks dat er binnen het eclecticisme eindeloos veel mogelijkheden zijn en ogenschijnlijk alles maar mag, wel degelijk een paar handvatten geven om een eclectisch interieur te laten slagen.
TIP 1. ZORG VOOR EEN RUSTIGE BASIS
Om die algehele chaos te voorkomen is een rustige basis een prettig uitgangspunt. Ga hierbij uit van een zorgvuldig samengesteld kleurenpalet. Dus: niet te veel verschillende kleuren en patronen op de muren, plafonds en vloeren. Een opvallend behang mag heus, maar ga niet op iedere muur voor een ander printje.
TIP 2. CREËER RUIMTE
Deel je meubels ruimtelijk in. Als ze te dicht op elkaar staan of een looproute in de weg zitten, voelt dit propperig en onrustig. Te kleine meubels kunnen daarentegen juist verdrinken in een ruimte, waardoor ze ook niet tot hun recht komen. Even goed passen en meten dus.
TIP 3. COMBINEER VERSCHILLENDE MATERIALEN, VORMEN & PRINTS
Tegen een rustige basis kun je je vervolgens uitleven op diverse materialen, texturen, vormen, prints en patronen. Let er hierbij op dat je een mooie mix maakt tussen warme en koude materialen, zodat je ruimte niet te kil of juist bedompt aanvoelt.
TIP 4. CREËER SAMENHANG
Blijf wel zoeken naar samenhang. Laat een kleur of materiaal vaker terugkomen om eenheid te creëren. Houd hierbij je kleurenpalet in gedachten.
TIP 5. MIX OUD MET NIEUW
Je kunt natuurlijk naar een woonwinkel gaan en uit alle verschillende stijlboxen wat meubels kiezen die je mooi vindt. Volgens het woordenboek heb je dan een eclectisch interieur. Maar juist de combinatie van oude en nieuwe spullen brengt je inrichting tot leven. Een kastje van de kringloop, een souvenir, een erfstuk of een speciaal schilderij uit de familie geeft die unieke, persoonlijke touch.
TIP 6. CREËER FOCUSPUNTEN
Wanneer je niet weet waar je moet kijken voelt dat onrustig. Zorg daarom dat je decoratieve items op een paar plekken clustert, in plaats van dat je ze over alle vensterbanken en andere beschikbare plekjes verspreidt. Eén grote eyecatcher werkt ook heel krachtig. Denk dus na over waar je wil dat de aandacht op gevestigd wordt en houd de ruimte daaromheen wat rustiger. Zo komen je mooie spullen ook beter tot hun recht.
Dat waren mijn tips! Eigenlijk zijn ze in iedere interieurstijl toe te passen wanneer je op zoek bent naar een goede balans. Ik hoop dat je wat aan deze blog hebt gehad en dat je 'm met plezier gelezen hebt. Mocht je toch nog wat advies kunnen gebruiken, dan help ik je graag! Je kunt me hier contacten. Liefs, Arianne
Comentarii